Maarten redt RSR1 tegen Sliedrecht1

door Koots Keet, 18 december 2018


Het is bijna 8 uur en een voor een druppelen de spelers van RSB-team1 de Lombard binnen. Men had zijn gele hesjes maar aan de kapstok laten hangen, want sinds Rutte zichzelf zo'n ding aanmat, was de eer van een halve beroepsgroep wel genoeg aangetast. Maarten was de enige bij wie zo'n hesje niet had misstaan, want snipverkouden, had het nog kunnen waarschuwen voor dreigend besmettingsgevaar. Aan de andere kant gelukkig maar, want het zou zijn komende tegenstander op bord 1 Peter van den Bergh meer op zijn hoede hebben gemaakt voor wat zou gaan komen.
Na enige uren in de thuiswedstrijd tegen Sliedrecht 1 had het er namelijk alle schijn van dat we deze laatste pot voor het winterstop-je zouden gaan verliezen.
Nu is het in RSB-team1 zo, dat als de spelers in topvorm het laten afweten er altijd anderen opstaan, die er dan een schepje bovenop doen. Dat is misschien wel de kracht van dit meest egalitaire team in de Hoofdklasse RSB. Dit keer, kortom, waren het Keet, Bob en Tromp die het water aandroegen, maar Dick en Maarten stalen de show door hun eerste volle punt af te drukken.

De tafeltjes/plankjes- en stoelendanschaos in de Lombard werd nu omzeild door alle borden tegen de achterwand te parkeren, wat het merkwaardige gevolg had dat de buik van de fluistergolven van alle gesprekken rond de bar, gereflecteerd tegen de achterwand op de borden neerdaalden. Je wilt tijdens dat ene avondje schaak per week toch tenminste van commentaar op nepnieuws gevrijwaard blijven. Voor zover nog bekeken, is het herkennen van nepnieuws op de buis tegenwoordig simpel: 1. Staat er Niet Onafhankelijke Staatsomroep (NOS) in de linkerbovenhoek? 2. Zit er een beroepspoliticus van een kartelpartij of een universitair geschoolde 'expert' aan tafel? 3. Is het onderwerp de stomme Trump, de enge Brexit, immigratie, terrorisme, het gevaarlijke Rusland of het klimaat? --> Gegarandeerd nepnieuws. Het woordelijk kunnen verstaan van al die onderonsjes is irritanter dan vaag geroezemoes of zelfs harde Rammsteinmuziek op liveconcertnivo, wat de koots niet kan deren.
Tegenstander Joost Stoker had er zichtbaar meer last van, vooral omdat het zijn eigen niet-spelende teamleider was, die, niets beters te doen hebbend, de hele avond voordurend aan het woord was. Joost bedacht een creatief plan met een toren op a4, die kon switchen naar de koningsvleugel, ondersteund door een loper op b2 en een dame op a1. Toen dat allemaal stond, besloot hij echter tot d4, waardoor al die veelbelovende lijnen verstopt raakten. Ik hoefde dus alleen maar materiaal naar de koningsvleugel te verplaatsen en toen het daar zwart stond van de stukken, ging bij wits koning het licht uit.

Die voorsprong was van ultrakorte duur, want een paar minuten later stonden we 1-2 achter. Paul Batenburg deed een misgreep in een franse partij, die uiteindelijk een kleine kwal kostte. Omdat op de damevleugel wat zwarte vrijpionnen klaarstonden, moest Paul met de moed der wanhoop iets op de koningsvleugel gaan doen, maar helaas konden zijn torens daar niet aan deelnemen. Fung was meer met zijn hoofd bij het wereldkampioenschap kubusdraaien en zag een verloren pion in het frans niet meer terug. Zonder verder initiatief was het snel gedaan.

Ondertussen hield laagste ratinghouder Maarten dapper stand tegen hoogste ratinghouder Peter van den Bergh. Met zijn hele huisapotheek op het brigdeaflegplankje bij de hand, hield hij zijn luchtwegen open en zette vooral snel, want veel te overdenken had hij niet of kon hij ook niet. Peter daarentegen zag je bij iedere zet wel even aarzelen. Paul Tromp had een pluspion in een toreneindspel, best lastig om te verzilveren. Hele punten moesten op de lagere borden gescoord worden.

Mark was goed op weg tegen Jurgen de Haan met pion meer in D+T eindspel. De moeilijkheid was dat ook zijn koning niet heel safe stond. Bij Bob stond een volkomen asymetrische stelling op het bord. Bobs hele damevleugel was pleite, maar hij was bezig om datzelfde te doen met wits koningsvleugelpionnen. Dick tenslotte had een pion geïnvesteerd voor een koningsaanval met toren op open f-lijn + dame en vervelend paard.

Bob rondde zijn karwei snel en soepel af. Helaas verloor Mark een volle toren, ongetwijfeld na wat irritante dametussenschaakjes. Dick vond de mooie dameterugtrekzet Da1, daarmee een losse loper op a3 aanvallend en ruimte makend voor een paardvork op f6 en zo werd de stand gelijkgetrokken tot 3-3.
Paul Tromp moest toen zijn eindspel nog maar zien te winnen. Helaas was Maarten met zijn koning de verkeerde kant opgewandeld ter ondersteuning van een vrije g-pion. Peter deed hetzelfde met zijn vrije d-pion. Torens zouden die promoverende pionnen eraf slaan, maar dan stond de witte koning dichter bij de resterende pionnen op a, b en c-lijn...
Inmiddels had Paul al wits pionnen gearresteerd en drukte niet veel later het 4e bordpunt af. Toen moest het ultieme omdraaimoment in Maartens partij nog komen. Alle stuurlui aan wal zagen dat


wit bij zet 5 met een Retimanoeuvre van d8 naar b4 moest lopen - met winst. Maartens koning kon op verschillende manieren naar d3 lopen, maar gezien de nepfoto van een reconstructie na afloop, deed hij misschien de wel geniale uitlokzet Kg1-f1 (met verwisselde koningen zou het verre oppositie kúnnen zijn), waarop Peter, geen tijd meer voor aarzelingen, onmiddellijk van zijn ideale, schuine Retipad afweek met Kc7-c6?, waardoor hij niet meer op tijd b4 kon bereiken. Dit strafte Maarten genadeloos af, want zijn c-pion stond precies 1 stapje dichter bij zijn promotieveld dan de witte a-pion. 5-3!
Zondag al begon ik aan deze lezing te twijfelen vanwege het rijtje Reti - geniaal - Maarten - snipverkouden. Daar wringt iets. Navraag bij diverse toeschouwers leerde dat het wel eens 4...Kf2 geweest kon zijn, wat elke sterveling in tijdnood zou doen; het maakt niks uit, want je bereikt d3 even snel. Meenoterende Paul B. dacht dat het Kf2 was, maar twijfelde omdat de notatie zoek was, maar Plas wist het als toeschouwer 100% zeker. Veelzeggende antwoorden en het raadsel opgelost: Kc6 was een gewone blunder, misschien kunnen we wel zeggen dat die het gevolg was van Maartens onverstoorbare, snelle spel op de automatische piloot, die Peter steeds onzekerder maakte. Maarten was meteen genezen, de achtergebleven neusspray op het bord bewijst het.

Doordat Dordt verloor in Charlois staan we nu op mp gedeeld eerste. Een ideale uitgangspositie. Willoos ons door de komende gehaktmolens van Dordt, Charlois en Spijk laten versnipperen, gaan we niet doen. Want dan is het 2019 en in ons jubileumjaar kunnen de sterren niet elke 8e van de maand verkeerd staan.

In een napraatje over de fluisterterreur zag de barman een scheidingswandje (iets eenvoudigs kan al helpen) tussen bar en speelruimte niet zo zitten. Wilde zich gek genoeg wel verbannen naar de benedenbar, al zal dat ongetwijfeld een morsig trappenhuis opleveren.

   RSR Ivoren Toren 1      1901 - Sliedrecht 1            1892 5  - 3
1. Maarten van Doorn       1805 - Peter van den Bergh     2108 1  - 0
2. Michael Fung            1941 - Robert van Rekom        2024 0  - 1
3. Paul Tromp              1999 - Niels Mijnster          2059 1  - 0
4. Paul Batenburg          1974 - Tobias Dekker           2008 0  - 1
5. Herman Keetbaas         1880 - Joost Stoker            1750 1  - 0
6. Mark Beijen             1843 - Jurgen de Haan          1598 0  - 1
7. Bob Hoos                1853 - Willem Kuiper           1783 1  - 0
8. Dick Straathof          1911 - Pieter Pons             1802 1  - 0