Team 1-RSB vindt zijn Waterloo aan de Hollandse IJssel

door invalkoots Paul D., 20 november 2018


Na drie overwinningen op rij vanaf het begin van de competitie 2018/19 in de Hoofdklasse van de RSB is het ons vlaggeschip helaas niet gelukt de boorden van de Hollandse IJssel, in Krimpen, zonder averij te verlaten. En dat nog wel na 'n veelbelovend begin.....!

Michael Fung verloor vlak na de opening weliswaar zijn belangrijke centrumpion op e5, maar Floris Doolaard daarentegen verzwakte bij deze kleine combinatie zijn koningsstelling, omdat hij hierbij zijn fianchetto-loper van g7 verspeelde. Onze witspeler was vanaf dat moment heer en meester over de zwarte velden rondom de koning, dankzij z'n loper van dezelfde kleur. Toen daarna bovendien de f-lijn open kwam voor het zware geschut van Toren en Dame kreeg de zwarte koning het zwaar te verduren. Even leek hij nog stand te kunnen houden door 'n tegenaanval, maar die bracht geen verlichting, en dus zorgde Michael uiteindelijk voor de 1 - 0.

Die voorsprong werd vergroot door toedoen van Paul Tromp, die Nederlands jeugdkampioen Wiggert Pols stelselmatig onder druk zette langs de open f-lijn, hetgeen resulteerde in pion - en daarna zelfs stukwinst. 2 - 0 was het op dat moment. Dat zou zolang niet duren, want weinig later moest invaller Bahman Radfar (voor Maarten van Doorn) zijn meerdere erkennen in Harold van Dijk, die genadeloos op jacht ging naar de zwarte koning, na eerst orde op zaken gesteld te hebben op de damevleugel.

We genoten nog steeds van de voordelige stand, die door de drie volgende remises onveranderd bleef. Eerst kreeg Mark Beijen ten tweedemale 'n remisevoorstel van Michel van Cappellen; zonder de zware stukken zat er kraak noch smaak aan de ineengeschoven stelling. Wil Sparreboom en Hans van Nieuwenhuizen waren verzeild geraakt in 'n viertorens-eindspel, overgaand voorts in 'n enkelvoudige uitvoering, met - zo leek het althans - licht voordeel voor Hans. Wil toonde echter aan dat dat gezichtsbedrog was. Andere Hans - Hans Ranft- werd het in de tijdnoodfase te veel en stelde onze Dick Straathof, onder nog grotere tijddruk, remise voor, en die nam het maar wat te graag aan....

Stand 3½ - 2½ voor de onzen, maarrrrrr deze werd kort daarna gelijk getrokken door Bert ten Wolde, die Bob Hoos geen enkele kans meer bood langszij te komen, kansloos als hij reeds lange tijd was met materiaalachterstand, om het tij te keren. De ultieme beslissing viel tenslotte, onder grote belangstelling van de overigen, in de eindfase van de partij tussen Diederick Casteleijn en onze ongeslagen Paul Batenburg. Na 'n min of meer mislukte opening moest onze man alle zeilen bijzetten om niet direct over boord te slaan. Ondanks het verlies van 'n kwal lukte dat nog wel, maar eenmaal in het zicht van de haven, in tijdnood ook, verzeilde hij in 'n op tempo kansloos toreneindspel. Aldus behaalde het Krimpense achttal de eerste overwinning - met tegen - en ging de Rotterdamse acht in de IJssel tenonder.....

Het Krimpense verslag is hier te vinden.

  Krimpen a/d IJssel 1  1964 - RSR Ivoren Toren 1   1911 4½ - 3½
1. Wiggert Pols      2145 - Paul Tromp       1999 0 - 1
2. Harold van Dijk     2233 - Bahman Radfar        1 - 0
3. Floris Doolaard     1898 - Michael Fung      1941 0 - 1
4. Diederick Casteleijn  2023 - Paul Batenburg     1974 1 - 0
5. Hans Ranft       1870 - Dick Straathof     1911 ½ - ½
6. Hans van Nieuwenhuizen 1890 - Wil Sparreboom     1856 ½ - ½
7. Bert ten Wolde     1812 - Bob Hoos        1853 1 - 0
8. Michel van Cappellen  1837 - Mark Beijen       1843 ½ - ½