RSR1 wint ook van trollenleger Erasmus1

door Koots Keet, 17 oktober 2018


De stand tussen de communicerende vaten van de Rechter Maasoever is weer gelijk getrokken na de nederlaag van RSR 2 tegen Erasmus 3 van enkele weken terug. Van tevoren wisten we dat er vele onderonsjes met ex-RSRers zouden plaatsvinden. Naar verluidt trok Alek Dabrowski zich last-minute terug en werd vervangen door niemand minder dan opperspook Peter Torczynski, die echter plaatsnam achter een leeg bord 1, want Paul Tromp was 20 minuten te laat door een omgevallen vrachtwagen. Deze partij was achteraf cruciaal voor de uitkomst van de hele wedstrijd, samen met het binnenhalen van het laatste halfje door Paul Batenburg, die een lastig toreneindspel met pion minder tegen Frank van Zutphen remise hield.

De overige partijen waren tamelijk eenzijdige aangelegenheden. Mark, Fung en Keet wonnen overtuigend. Wil, Dick en Maarten verloren even kansloos. De spionnen wisten hun ondermijnende diensten goed te maskeren: winst voor Olivier en Leo de Jager, verlies voor Peter en Pieter. Een zowel voor als na zijn partij goedgemutste Leo de Jager wist te melden dat Erasmus zijn huidige onderkomen al weer diende te verlaten. De cirkel zou een soort van rond kunnen worden als Erasmus het nu leegstaande NIVON zou gaan bezetten ;)

Genoeg smalltalk, want de wedstrijd was loeispannend. Hoe de actuele tussenstanden verliepen, weet ik niet, maar 0-3 achter halverwege zou goed kunnen. Wil verloor een kwal door Pxa8. Nul compensatie voor Wil en met open c-en h-lijn werd Wils tochtige koning cool uitgerookt door Marvin Dekker. Maarten werd eerst ge-h-lijnd door Leo de Jager, vluchtte met zijn koning naar e3, waar hij door Leo's torens, dame en loper moeiteloos werd gearresteerd. Olivier Vrolijk had een aardige combi tegen Dick, die laatstgenoemde een pion kostte. Het resterende eindspel was kansloos.

Supporter Spaan kwam op het juiste moment binnen wandelen. Pieter Sturm had wat geklungeld in een franse Aljechin-Chatard. Nam het pionoffer op g5 eerst aan, maar beet niet door met Dxg5. Het pionoffer met g6 was goed. Toen Pieter ook nog Pxd5 overzag, was het eigenlijk al over. Pieter klaagde na afloop dat ik uitsluitend beste zetten had gedaan. Dat was zeker niet het geval. De stelling was zeer verdacht, maar ik ging gewoon niet op allerlei onduidelijke afwikkelingen in en besloot de stelling zo lang mogelijk verdacht te hoúden. Het middenspel eindigde in een soort probleemstelling, maar dat mat in 10 ofzo liet ik in tijdnood maar achterwege en wikkelde af naar een toreneindspel met twee, op promoveren staande, pionnen meer.

In vrij rustige stelling won Mark een pion en bouwde dat langzaam, maar zeker uit naar winst tegen Henk de Kleijnen. Fung had Leo Verhoeven opgezadeld met een beroerde loper. Zelf had hij een superpaard op d4. Met 2 torens op de derde rij had hij het voor het uitkiezen via c- of g-lijn. Met kleine acties gingen er zo 3 pionnen af.

Het Spaan-effect leidde zo tot een 3-4 tussenstand in het voordeel van RSR 1. De strijd tussen Paul Batenburg en Frank van Zutphen ging lange tijd gelijk op, met soms licht voordeel voor de laatste. Spannend was de slotfase in een toreneindspel met pion meer voor Frank. Het leek houdbaar, maar toen de extra pion er af ging, was de adrenaline op en konden de matchpunten mee naar huis.

  Erasmus 1        1923 - RSR Ivoren Toren 1   1901 3½ - 4½
1. Peter Torczynski    1933 - Paul Tromp       1999 0 - 1
2. Frank van Zutphen    2023 - Paul Batenburg     1974 ½ - ½
3. Leo Verhoeven      1916 - Michael Fung      1941 0 - 1
4. Olivier Vrolijk     2009 - Dick Straathof     1911 1 - 0
5. Pieter Sturm      1937 - Herman Keetbaas     1880 0 - 1
6. Marvin Dekker      1906 - Wil Sparreboom     1856 1 - 0
7. Leo de Jager      1867 - Maarten van Doorn    1805 1 - 0
8. Henk de Kleijnen    1790 - Mark Beijen       1843 0 - 1