Eerste gewin voor RSR1 tegen ShahMata1

door Koots Keet, 30 september 2018


De kop is er af in de Hoofdklasse van de RSB. De eerste thuiswedstrijd tegen ShahMata1 was best spannend. Op een wat zorgelijke tussenstand na, was er echter weinig reden om aan een gunstige afloop te twijfelen. Het werd 5-3, nadat Dick Straathof een vrij zekere winststelling met 2 pionnen meer remise gaf, al was dat best nog een hele toer geweest met luttele minuten op de klok.

Alle bridgetafeltjes aan mekaar in slagorde - met de aflegplankjes eraf - was geen succes. Dat was op zichzelf al een tijdrovende klus, omdat de aflegplankjes alleen maar passen op de tafel, waarvan zij verwijderd waren, dus niet voor herhaling vatbaar. In de bovenzaal spelen in bridgeslagorde, wordt de toekomst. De tafelnummerbordjes kunnen weer afgestoft.

In sneltreinvaart belandden Wil Sparreboom en David Mesman in een toreneindpel met L+P. Eigenlijk dacht ik dat Wil een briljant dwarrelpaard had, die zijn vrije d6 pion naar de overkant zou loodsen. Via a7 naar c8 springend stelde Wil die troef wel veilig, maar verder kwam hij niet, omdat hij hierbij een belangrijke ondersteunende loper moest afruilen tegen een verdedigend paard. Zo bleef hij zitten met door zwarts loper vervelend gepende e4-pion, die zijn toren vastroestte. Daarbij verloor Wil steeds meer pionnen en de bibberende, doch vaste hand van David deed de rest (0-1).

Invaller Bahman zat met een lastig te verdedigen koningstelling tegen Theo van der Sluis. Met diens toren op h3 werd de prikzet f6 dodelijk (0-2). De koots zat vanaf zet 10 tegen een winststelling aan te kijken, nadat de opening in een vroeg stadium was ontploft. Pxe4 was echter heel wat minder goed als ik in de partij dacht; Paul de Freytas miste een eenvoudige ontwikkelzet, waarmee hij ruime compensatie voor een verloren pion gekregen zou hebben. Daarop gaf ik het toevallig goede schaakje met Dh4+, waarbij ik het enige goede vervolg niet voorzag. Ik wilde na g3 nl. Pxg3 doen, wat nergens op sloeg, maar gelukkig was de andere slagzet Pxc3 meer dan goed voor winst. Het duurde best lang voordat Paul het kansloze eindspel met dame tegen T+P en een hele pionnendamevleugel minder inzag (1-2).

Michael was op dat moment de enige met een verdacht ogende stelling tegen Bram Steijn. Maar Fung was zo zeker van zijn zaak dat hij een remisebod kalmpjes een halfuurtje in de lucht liet hangen. De twee Paulen aan de topborden zagen er de hele avond vertrouwenwekkend uit. Paul Tromp hield David van der Masts koning de hele partij in het midden en toen hij opgaf, stond die er nog, maar nu met een paard en wat pionnen minder. Paul Batenburg ging lekker b-lijnen tegen een lang gerokeerde koning, met ook nog een loper die naar b8 wilde schijnen. René de Lange miste het tegenspel over open g- en e-lijnen en een reuzenpaard op d5. Met een simpel dameschaakje op a6, had Paul de rest van zijn stukken toen niet eens meer nodig (3½-2½). Vlak daarna schopte Mark het beslissende punt binnen tegen Dik van der Pluijm. Mark stond al heel lang goed met pion voor. Kon nog best lang duren, maar Mark lokte slim een pionruil uit, die hem in staat stelde om de partij met een dameschijnoffer te besluiten, wat Dik een stuk kostte. En zoals we al wisten, had Dick een eventueel benodigd reservepunt toen nog op zijn schoen.

Volgende wedstrijd reizen we af naar booming Erasmus, vol met brexiteers en skripaleuze drankjes, want wemelend van de overgelopen RSR-spionnen. Hun kopman Pietrow lijkt inmiddels verkocht aan Charlois, die daar met enig succes een nieuwe kleurenrevolutie aan het voorbereiden is. Met ook nog eens een dubbelspion in eigen gelederen, gaat het een verwarrende aangelegenheid worden.

  RSR Ivoren Toren 1   1915 - Shah Mata 1       1907 5 - 3
1. Paul Tromp       1999 - David van der Mast   1923 1 - 0
2. Paul Batenburg     1974 - René de Lange      1940 1 - 0
3. Michael Fung      1941 - Bram Steijn       1972 ½ - ½
4. Dick Straathof     1911 - John Onderdelinden   1883 ½ - ½
5. Herman Keetbaas     1880 - Paul de Freytas     1938 1 - 0
6. Wil Sparreboom     1856 - David Mesman      1905 0 - 1
7. Bahman Radfar        - Theo van der Sluis   1919 0 - 1
8. Mark Beijen       1843 - Dik van der Pluijm   1779 1 - 0