Bekerteam onderuit bij Barendrecht/IJsselmonde

door TL Mark, 9 november 2023


Vrijdag 3 november speelde RSR de eerste ronde van de RSB-beker uit tegen Barendrecht/IJsselmonde. Als twee verenigingen als één tegen andere teams opnemen dan weet je dat je sowieso scherp moet zijn. Zeker voor een bekerwedstrijd. Gelukkig wist de teamleider vier enthousiaste fanatiekelingen te strikken die een uitdaging niet uit de weg gaan. Zij krijgen ook het woord bij deze:

Michaels verslag:

Edwin:
“Met zwart kwam ik in een stelling terecht waarin ik wat druk had op zijn koning, maar mijn pionnenstructuur was minder goed waardoor ik moeilijkheden kreeg in het eindspel. Nadat hij een dameruil forceerde viel al snel mijn c-pion. In een poging om mijn d-pion te redden, werd mijn toren opgesloten”.

Michiel:
“Met wit kwam ik erg prettig uit de opening. De zwarte koning stond wat op de tocht en op d5 was een gapend gat in de zwarte verdediging ontstaan waar de lichte stukken een oogje op hadden. Mijn tegenstander verdedigde echter uiterst taai. Ik bleef echter in de driver’s seat en kon afwikkelen naar een eindspel met ik dacht goede kansen, maar ik overzag een verdedigingsresource van mijn tegenstander waardoor de winst ineens niet meer zo simpel was. Sterker nog, terwijl ik op pionnenjacht ging wist mijn tegenstander met twee pionnen minder naar een remisestelling te manoeuvreren. In een laatste poging probeerde ik een pionoffer in de hoop dat mijn tegenstander (die remise kon afdwingen) voor de winst ging. Gelukkig werkte het en ging zwart in verloren stelling door z’n vlag”.

Paul B:
“Afgelopen zaterdag kreeg ik het nieuwe boek “Theoretical Rook Endgames” van Sam Shankland. Dat was minstens één dag te laat. (Sommigen zullen zeggen vele jaren te laat. En ze hebben helemaal gelijk!). Want de vrijdagavond ervoor kreeg ik een lesje toreneindspel van Feike Liefrink. Het begon met 3 tegen 3 op één vleugel. Potremise, zou je zeggen. Al was mijn zwarte f-pion helemaal opgerukt naar f4 en stond mijn koning passief op h6. Dat werd 2 tegen 1 op één vleugel (witte g- en h-pion tegen pion h7). Daarbij had ik waarschijnlijk beter mijn pion op h6 moeten zetten en mijn toren op de zesde rij zoals in Fedoseev vs Carlsen, Wijk aan Zee 2019. Maar ja, ik had geen idee hoe ik dit moest verdedigen en liet mij helemaal naar achteren drukken en werd vermorzeld”.

Eindstand was dus 2-2. Dus het werd blitzen. Helaas viel dat de verkeerde kant op.

Paul kan/wil zijn snelschaakpartij niet herinneren.

Michael:
“In de snelschaakpartij kwam ik in een Trompowsky slecht uit de opening en dat kwam niet echt meer goed.”

Edwin:
“In de snelschaakpartij kon ik mijn toren voor een paard en loper wisselen, waarna ik ook nog het initiatief behield. Helaas kon hij me op een gegeven moment eeuwig schaak geven en werd het remise. Dat was zonde, want ik stond aan het eind een toren voor en had een tussenzet met schaak kunnen doen waardoor er geen eeuwig schaak zou zijn.”

Michiel:
“In de snelschaakpartij kreeg ik het klassiek Konings-Indisch met zwart. Misschien niet handig als je met wit speelt. Ik mocht in ieder geval naar hartenlust op koningsjacht met het bekende offer op h3 gaf mijn tegenstander met een wegwerpgebaar op.”

         Snelschaak
 Barendr/IJ'monde1950-RSR Ivoren Toren19622 - 22½ - 1½
1.Feike Liefrinkw2032-Paul Batenburgz20531 - 01 - 0
2.Iroy Ockeloenz2000-Michael Fungw20300 - 11 - 0
3.Jan Vermeulenw1896-Edwin Maz19931 - 0½ - ½
4.Steef Bergakkerz1871-Michiel de Ruiterw17730 - 10 - 1