Bekerdroom een illusie voor RSR na avond in Krimpen

door TL Mark, 1 juni 2022


Op 30 mei stond de halve finale van de RSB-beker op het programma tegen Krimpen. Precies een maand geleden was de laatste competitiewedstrijd tegen Krimpen dus het was tijd voor een rematch.

Maxim (bord 2) speelde een scherpe partij tegen FM Stefan Tabak. Het was vooral zoeken naar een fatsoenlijk plan met alle stukken die al waren ontwikkeld. Maxim besloot om de dame in het spel te brengen. Een interessante tactiek, maar in de praktijk leek het niet echt goed te werken. Zijn dame kwam steeds meer gesloten te staan en had ook niet echt de ondersteuning om te ontsnappen. Daarbij koos hij voor een creatieve oplossing met twee kwaliteitsoffers waaronder de dame. Er was misschien een interessante tactiek mogelijk om het tij te keren, maar het mocht niet baten en de stand werd gelijkgetrokken.

Paul B (bord 3) had tegen Kiri Arnold een iets beter middenspel met een beter pionnenstructuur en stukken gericht in het midden. Het doorzetten van een echt overwicht was enorm lastig. Stukken moesten worden ingeruild en wat over bleef waren twee ongelijke lopers richting het eindspel. Ondanks een pion extra kon Paul hier geen voordeel uit halen en het werd remise.

Spaan (bord 1) moest met vooral heel veel geduld spelen. Wie anders dan tegen FM Harold van Dijk. Toen het centrum werd opengegooid werd het interessant. Terwijl Harold zich richtte op het centrum richtte Spaan zich op de f-lijn. Het gevolg was dat er een eindspel kwam met twee torens voor Harold tegen een dame van Spaan. Ondanks dat er twee pionnen werden gepakt zijn dit soort eindspellen heel lastig om te winnen. Vooral als je in tijdnood komt. De pot eindigde ook met eeuwig schaak waardoor de stand eindigde met 2-2.

Snelschaken:
Het snelschaken eindigde met 2-2 met winst voor Maxim en Paul B. Dit betekent volgens het RSB-bekerreglement dat de uitslag bepaald wordt door de eerste drie borden van de reguliere partijen (artikel 16 lid 3). Aangezien op bord 2 werd verloren gaat de zege naar Krimpen.

         Snelschaak
 Krimpen a/d IJssel2036-RSR Ivoren Toren20262 - 22 - 2
1.Harold van Dijkz2290-Nathanael Spaanw2057½ - ½1 - 0
2.Stefan Tabakw2124-Maxim le Clercqz20601 - 00 - 1
3.Kiri Arnoldz1883-Paul Batenburgw2023½ - ½0 - 1
4.Rhys Arnoldw1846-Michael Fungz19640 - 11 - 0