RSB-bekerteam naar kwartfinale

door TL Mark, 9 april 2022


Wat Feyenoord deze week (nog) niet lukte, deed RSR dat wel. Namelijk winnen in het bekertoernooi. Dit was tegen Hendrik-Ido-Ambacht op een zeldzame schaakavond op dinsdag. Iedereen was ruim op tijd dus alles verliep ordelijk.

Mark kreeg met zwart sterke activiteit en een koningsaanval door een offer met de loper op h2. Daarbij werd er gebruik gemaakt van o.a. een sterk paard, toren en dame, waardoor de witte dame min of meer gedwongen van het bord moest om niet direct mat te gaan. Na een paar zetten was het definitief afgelopen.

Gelegenheidsspeler Spaan speelde vooral met alle geduld van de wereld om later dan tweemaal koelbloedig toe te slaan. Eerst vrij rustig, dan door een pion te pakken, daarna weer terug naar de rustmodus en tot slot door een gepend paard te winnen. Toen was het een kwestie van uitspelen. Dat kun je wel aan Spaan overlaten.

Michael:David leek in het middenspel het overwicht te krijgen met een verdwaalde dame van de tegenstander. Bovendien was er ook potentie met een sterk loperpaar. Het enige wat hij net miste waren een paar subtiele zetten waarbij hij echt kon profiteren. Uiteindelijk ging hij een eindspel in met goede kansen, maar David gaf onnodig een stuk weg. Gelukkig voor hem was het niet fataal en wist hij remise te pakken.

 Hendrik Ido Ambacht1742-RSR Ivoren Toren1888½ - 3½
1.Frank Plompw1848-Nathanael Spaanz21180 - 1
2.Ed van de Geerz1709-Michael Fungw19430 - 1
3.Marcel Roosw-Mark Beijenz19470 - 1
4.Aart Burggraaffz1669-David van Heusdenw1544½ - ½