Lessen in nederigheid

door Koots Keet, 27 januari 2020


Na afloop van zijn winstpartij tegen Kovalev op vrijdag na de 11e ronde gaf Caruana een verbluffend interview. Bescheiden, maar beslist gaf hij in nog geen 2 minuten zijn kijk op die partij, alle beslissende momenten, waar Kovalov de varianten door elkaar haalde, een vage herinnering aan een 10 jaar eerder gespeelde partij en eindigend met 'and basically in the end the attaque plays itself...' En ploef, weg was hij. Zo to-the-point kan smalltalk zijn, wil ik maar zeggen en ook wat dat betreft stak hij boven iedereen uit.

Dezelfde avond speelde ons RSB-bekerteam tegen de Caruana's van Messemaker. Spaan koos deze keer voor de CL en deed goede zaken door Joost te verslaan. Het werd een nog geflatteerde ½-3½, want Paul Tromp wou opgeven in een stelling, waarin Leen de Jong remise aanbood. Paul Batenburg offerde een pion voor ontwikkeling met loperpaar en zonder dames. Was goed te doen, maar Peter Ypma schoof zijn koning naar voren om een te ver opgerukt dubbelpionnetje weg te snoepen. Fung kreeg een lesje toreneindspel met pion minder van Erik Hennink en zelf raakte ik al gauw de weg kwijt in klassiek Frans tegen Arjan van der Leij; zijn aanval kwam vele malen eerder na mijn gepruts in de opening.

Sowieso is januari de maand waarin je beseft wat voor krabbelaars wij eigenlijk zijn. In de tienkampen haalde alleen Dick Straathof een aanvaardbare score, de rest haalde de 50% niet eens. Jason maakte het helemaal bont door in 9 tripjes naar Wijk aan Zee slechts 3 remises op te halen. Het valt bij Jason nooit zo op, omdat hij altijd onderin alfabetische lijstjes hangt. Dinsdag was hij al bezig met een zelfonderzoek. Hard nodig ook, want met zo’n laag zelfbeeld ("ik kan helemaal niet schaken") verklaar je niet hoe hij ooit tot 2000 steeg. Er is niemand die zich zo grondig voorbereid als hij, maar je moet weten wat je wél kan. Een divan lijkt meer op zijn plaats dan nog meer training. Om te beginnen was het een mentale prestatie op zich om die 9 ronden tot het bittere eind uit te spelen.

Nou ja, de gifbeker is leeg, maar de penning hebben we nog en godweet gaat de schaakzon in februari weer schijnen.

 RSR Ivoren Toren1967-Messemaker 18472110½ - 3½
1.Paul Batenburgw2003-Peter Ypmaz23190 - 1
2.Michael Fungz1951-Erik Henninkw21510 - 1
3.Herman Keetbaasw1897-Arjan van der Leijz20340 - 1
4.Paul Trompz2016-Leen de Jongw1938½ - ½