RSB-bekerpoging strandt tijdens thema-avond in Spijkenisse

door Bas, 12 november 2018


Terwijl de rest van de schaakwereld aan de buis gekluisterd was om van de eerste partij tussen Carlsen en Caruana te smullen, was ons RSB bekerviertal afgereisd naar Spijkenisse om wraak te nemen op de smadelijke 4-0 nederlaag in de kwartfinale van de 2016/2017-editie van de RSB beker. De mannen van Spijkenisse waren afgelopen seizoen verliezend finalist en zijn vastberaden om deze editie te winnen. Koots Keet wist al dat het met het aanzienlijk ratingverschil moeilijk zou worden en had ons de wei ingestuurd met de opbeurende woorden: "Als je maar niet met een nul terugkomt!"

In het wedstrijdlokaal speelde ook hun tweede een wedstrijd tegen PASCAL1. Ze verwachtten dus in totaal 12 tegenstanders. Ik weet niet of de vereniging Spijkenisse inspraak heeft bij de planning van wegwerkzaamheden op de A15. Feit was wel dat die er die avond waren en dat om tien over acht er pas twee van hun twaalf tegenstanders waren. Mark en Paul Batenburg kwamen net op tijd binnen om te voorkomen dat ze met een achterstand op de klok begonnen. De mannen van PASCAL waren minder gelukkig: Na een halfuur kwamen hun laatste spelers luid protesterend binnen: "Ik bel me een ongeluk, en jullie houden de deur voor ons dicht!"

Terug naar het schaken: Na 5 minuten spelen kwam Mark er achter dat hij zich als enige niet hield aan de thema-avond: 1. e4 c5 2. b3. Op de eerste drie borden probeerden alle witspelers hier hun tegenstander mee te verrassen. Ik probeerde mijn tegenstander nog extra te verwarren met een koningsgambiet (2...e5 3.f4). Op borden 1 en 3 werd het wat rustiger aangepakt. Mijn tegenstander reageerde koeltjes op mijn serie van onconventionele zetten en nadat ik in een combinatie een tussenzet over het hoofd had gezien, stond ik opeens een stuk tegen een pion achter. Inmiddels had Paul Tromp zijn tegenstander getoond dat passief spel geen optie is in een Dame+toren eindspel: we stonden dus 1-0 voor, maar de andere borden beloofden niet veel goeds. Mark moest na materiaalverlies in tijdnood als eerste zijn koning omleggen (1-1). Hoewel mijn tegenstander uitermate zijn best deed om mij terug in de wedstrijd te laten komen, was de 1-2 kort daarna ook een feit. Alles lag nu bij Paul Batenburg. Zijn tegenstander maakte handig gebruik van zijn pionnenmeerderheid op de damevleugel en dwong een listig paard-loper eindspel af. Remise was het hoogst haalbare. Zijn tegenstander ging er echter eens goed voor zitten en schoof Paul er helaas langzaam af.

Op de terugweg zagen we dat ook Magnus de nodige kansen had laten liggen. Volgend jaar pakken we ze echt!
  Spijkenisse        2100 - RSR Ivoren Toren     1939 3 - 1
1. Maurits van der Linde  w 2209 - Paul Batenburg     z 1974 1 - 0
2. Erik Both        z 2184 - Bas Muntslag      w   1 - 0
3. Wilmar Meijer      w 2022 - Paul Tromp       z 1999 0 - 1
4. Fabian van Buuren    z 1985 - Mark Beijen       w 1843 1 - 0