R I J S T  2 0 1 8

door Margreet en de overige tafelleiders, 5 juni 2018


Op 27 mei was het weer zover: ons eigen jeugdtoernooi werd gehouden. Ondanks de weers-voorspelling (weer meer dan 25 graden) waren bijna 60 kinderen naar het NIVON gekomen.

Ze werden ingedeeld in 2 groepen van 6 (de sterksten) en 6 groepen van 8 spelers. De catering was dit jaar geheel in handen van het NIVON, wat de kopzorgen voor de organisatie tot een minimum beperkt heeft. De wedstrijdleiding was als vanouds in handen van Philip Westerduin, onze voorzitter Wouter hield een praatje vooraf en om ca. 13u15 konden we van start gaan. De tafelleiders hadden ieder 1 groep, behalve Wouter en Leonardo, die respectievelijk 1+2 en 3+4 onder hun hoede namen. Evert deed groep 5, Wijnand 6 , Willem 7 en Margreet 8. Iedere tafelleider heeft een klein stukje geschreven over de gebeurtenissen in zijn groep.

Groepen 1 en 2 (door Wouter)

Groep 1: de gebroeders Starmans ...

... en Qian, die 3e was
De verschillen in sterkte tussen de deelnemers in de groepen 1 en 2 waren niet zo groot. Elke groep bestond uit zes deelnemers, zodat er (helaas) maar 5 partijen gespeeld hoefden te worden. In groep 1 bleek Eric Starmans net iets gehaaider dan zijn broer Johan en veroverde de eerste plaats. Local hero Qian Huang (RSR Ivoren Toren) haalde brons. In groep 2 behaalde David Geragesion de hoofdprijs door de nummer 2, Guillermo Diaz Heredia, en de nummer 3, Christiaan Blom, knap achter zich te houden. Wat opviel was dat alle spelers in deze groepen gedisciplineerd en volwassen spel vertoonden. De groepsleider had werkelijk geen kind aan ze. Alle prijswinnaars van harte gefeliciteerd!


Groep 2: de prijswinnaars

Groepen 3 en 4 (door Leonardo)
Groep 3 was zeer spannend, met veel pieken en dalen voor de spelers. Onno Schouten is tevens laatste geworden, maar kan hopelijk vreugde vinden in het feit dat hij als enige de winnaar van de groep, Lander van Coppenolle, heeft kunnen verslaan. Verder zaten Maxim van Emmerik en Anthony Chen hem op de hielen, allemaal hadden ze vier punten of meer (en vijf punten of meer als je de bye meetelt).


Groep 3: de prijswinnaars

In groep 4 heeft Yiming Gores het meest uitmuntend gespeeld, in totaal zes punten. Hij werd alleen verslagen door David Meijboom, die ook een podiumplaats won, namelijk de derde plaats. David behaalde vier punten, evenveel als James Lee, maar vanwege het onderlinge resultaat moet James het maar doen met de respectabele vierde plaats. Samuel Lopes was zeker één van de sterren, met vijf punten is hij tweede geworden, met sommige van de spannendste partijen van de dag. Aan het begin leek dat Kristel van Middelkoop van plan was om alle schakers makkelijk van het veld te spelen, met een aantal winsten op rij aan het begin van de middag. Echter, een aantal varianten van herdersmat die zij te laat heeft gezien hebben roet in het eten gegooid, maar ze heeft nog steeds een mooie vijfde plaats behaald.


Groep 4: de prijswinnaars

Groep 5 (door Evert)


Groep 5 in actie

Wat een geweldig leuk toernooi was dit zeg. En wat een leuke kinderen. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Nou, we hebben dus een mooie toekomst volgens mij. De deelnemers in groep 5 waren: Lavanan, Daniel, Jungmin, Manuel, Jordan, Jungbin, Nirupa (de enige vrouwelijke jeugdspeler in deze groep) en Björn.

Na de eerste 4 ronden stond Björn bovenaan met 4 winstpartijen. Hij kwam steeds vertellen dat hij had gewonnen en dat het wel lekker ging! Maar daarna, helaas voor hem 3 nullen. Ondertussen was de strijd om de 1e plaats ontbrand tussen Manuel en Nirupa. Bij het ingaan van de laatste ronde hadden beide spelers 5 punten uit 6 ronden. En ook om de 3e en 4e plaats werd er flink gestreden tussen Jungmin, Jungbin en Björn. Uiteindelijk ging Nirupa in de laatste ronde verrassend ten onder tegen de dan zeer sterk spelende Lavanan.

Manuel, een spelertje waar we op moeten gaan letten, won overtuigend de laatste partij en werd ongedeeld winnaar van groep 5. Het was als groepsleider een eer om deze groep 5 te mogen leiden. Het was genieten geblazen deze middag in het NIVON.


Groep 5: de prijswinnaars

Groep 6 (door Wijnand)
Een zeldzame samenstelling in de schaakwereld: groep 6 had een keurige 50-50 verdeling tussen jongens en meisjes. Allemaal lieve kinders vond ik. Ze streden flink voor de overwinning maar als het eens niet lukte bleef men toch man- of vrouwmoedig doorspelen. In het begin leken vooral de jongens wat meer branie te hebben, ze scoorden beter en het leek erop dat Robin Brands en Dominique Burger hoge ogen gingen gooien voor het winnen van deze achtkamp. Maar naar mate de middag vorderde sloeg de vermoeidheid waarschijnlijk wat toe. De meisjes kwamen duidelijk in het zadel te zitten. Met name Julie Roordink en Odette Blom begonnen aan een schier eindeloze reeks overwinningen die hen op plaats 1 en 2 deden belanden. Julie als de terechte winnares, want zij won het onderlinge duel en met 5½ uit 7 behaalde ze een uitstekende score.

Julie en Dominique stelden mij als wedstrijdleider eenmaal op de proef toen er door hen remise werd geclaimd wegens herhaling van zetten. Wel wat lastig te constateren als er niet geschreven wordt. Gelukkig stemden ze beiden in met remise en kon ik het zweet weer van mijn voorhoofd vegen. Dominique en Robin eindigen keurig op de 3e en 4e plaats zodat de eer van de jongens ook enigszins was gered. Vijfde werd Janice Fu die zichzelf tekort deed toen ze Djurre (zevende plaats) pat zette. Djurre moet nog wat ervaring opdoen maar hij komt er vast en zeker. Daniel Lim-Apo werd 6e, maar hij wist wel te winnen van Odette, kortom een gevaarlijke outsider. En dan tenslotte Alina Pröschle die vaak in goede stellingen terechtkwam maar toch nog verloor. Ze werd 8ste maar won gelukkig ook een partij en zo hoort het ook: iedere schaker moet een keertje winnen.


Groep 6: de prijswinnaars

Groep 7 (door Willem)


Groep 7 in actie

In groep 7 was Quint onverslaanbaar, maar achter hem was het heel spannend. Nickolay en Raul leken lang de enige kandidaten voor de 2e plaats maar uiteindelijk, dankzij een enorme eindsprint, stak Jeroen hen nog voorbij. Onderin wist Lisa in een direct gevecht de 5e plaats over te nemen van Lucas en ook de andere dames konden trots zijn want niemand ging puntloos naar huis!


Groep 7: de prijswinnaars

Groep 8 (door Margreet)


Groep 8 in actie

In groep 8 had gelukkig ook niemand 0 punten. Gyoparka, die zeker wist dat ze alles zou verliezen, wist haar enige punt in de laatste ronde te behalen! Voor de laatste ronde was het reuze spannend: 3 kinderen stonden met 4½ punt op de 2e plaats: Floris, die uiteindelijk 2e werd, Eden, die als enige remise tegen Jasper speelde en Sabi, die wel 2x won met herdersmat. Sabi werd 3e op SB punten en Eden, die verloor van Floris, 4e met 4½ punt. Max werd 7e met 1 punt en Gyoparka 8e omdat ze van hem had verloren. Dani wist 3 punten te halen in zijn allereerste toernooi en mag daar trots op zijn. Mihai was 6e met 2 punten. Jasper, die als laatste aan de groep was toegevoegd, legde met 6½ uit 7 beslag op de 1e plaats.


Groep 8: de prijswinnaars

Tot slot
Tijdens het wachten op de einduitslag en de prijsuitreiking liet Angelo de moppentappers nog aan het woord (ik was daar even niet bij) en daarna hield hij een tombola: in iedere groep werd een nummer getrokken. Er waren dus 8 prijzen en in iedere groep viel er 1. De hoofdprijs, een boek werd gewonnen door Kristel van Middelkoop. Ik denk wel dat iedereen het erover eens was dat het een heel geslaagd toernooi is geweest!

Alle eindstanden zijn hier te vinden (pdf-document).