NK voor 7-, 8- en 9-jarigen (Pupillendag)

door Margreet, 1 juli 2019


Op 29 juni vond, wederom in Meppel, het NK in de jongste leeftijdscategorieën plaats. Dit jaar hadden we van onze club geen vertegenwoordigers in de H (t/m 7 jaar) en de G (8 jaar) maar wel in de F-categorie, de kinderen die dit jaar 9 zijn of worden. Daarvan deden er zelfs 3 van onze club mee: Oscar, die als 5e geplaatst was, Tycho (22e) en Robin (31e).

Iedereen moest bijtijds op want Meppel is wel 2 uur rijden vanaf Rotterdam. Oscar was al een dag eerder gegaan en Robin was met zijn familie vanuit Assen gekomen, waar ze bij oma logeerden. Tycho was de halve week ziek geweest, maar zag er toch weer goed uit.

Behalve het toernooi waar het om ging, waren er nog allerlei nevenactiviteiten georganiseerd: een simultaan (voor iedereen die zin had), schaakpuzzels, een kleurwedstrijd en een TV-scherm, waarop 's middags het vrouwenvoetbal te zien was. Buiten kon zoals ieder jaar knotshockey gespeeld worden, maar dat werd deze dag toch minder gedaan want het was bloedheet: meer dan 30 graden! Binnen was het wel goed te doen gelukkig.

Rond 10:30 begon het toernooi. Alle deelnemers hadden een blauw Chessity T-shirtje gekregen en een button met hun naam erop. De meesten droegen dat ook de hele dag.


Robin met T-shirt en button

Oscar startte aan de liveborden; daar zitten degenen die het hoogst geklasseerd zijn en hij begon de dag met een overwinning op een veel lager geplaatste jongen.


Oscar aan het live bord

Tycho stond natuurlijk niet zo hoog, maar zijn eerste tegenstandster stond nog veel lager en daar won hij dan ook van. Robin daarentegen trof een jongen uit de hoogste regionen. Die had een hoge rating dus en was een maatje te groot.

Maar er wordt volgens het Zwitsers systeem gespeeld en dat betekent dat de computer probeert om je in te delen tegen kinderen van gelijke sterkte. Als je de eerste pot gewonnen hebt, speel je de 2e tegen iemand die ook gewonnen heeft en verderop tegen iemand die dan ongeveer evenveel punten heeft als jij. Zo trof Robin in de 2e ronde een zwakkere tegenstandster waar hij makkelijk van won.

Oscar kreeg echter een heel sterke tegenstandster. Hij was ook nog niet echt op dreef en verloor helaas. Dat was balen. Tycho had ook een sterke tegenstander, maar had nog winstkansen. Het werd uiteindelijk remise.

En toen moesten Oscar en Tycho in de 3e ronde tegen elkaar.


Het ging lang gelijk op; ze hadden allebei nog 2 torens en een paar pionnen en toen maakte Oscar een fout die hem een toren kostte. Hij was daar natuurlijk erg over van streek en gaf kort daarna op. Tycho had gewonnen!

Bij Robin lukte het ook niet tegen een wat sterkere tegenstander. Hij was wel een beetje down met 1 uit 3.

Tycho ging welgemoed de 4e ronde in. Daar moest hij tegen Sara-Joy, een sterke speelster van Messemaker. Ze kwamen aan de liveborden te zitten, zie hieronder, helemaal achteraan.


En Tycho wist ook deze partij te winnen! Oscar herstelde zich gelukkig weer van zijn teleurstelling en won, maar het kostte hem weerstandspunten omdat hij nu een zwakkere tegenstander had gekregen. Robin deed intussen wel goede zaken met een punt tegen een jongen met een rating van tegen 600.

Hierna waren we allemaal van mening dat, wat er verder ook zou gaan gebeuren, voor Tycho het toernooi alvast zeer geslaagd was! Na ronde 4 stond deze stand op de borden!


Dat zou wel niet zo blijven, helaas... Daarom hebben we deze stand vereeuwigd.

Intussen waren ook Joris en Arne gearriveerd; beiden meldden zich bij de simultaan.

  
                    Joris en Arne                                                    Terwijl Cedric een potje speelde op
                                                                                                    een groot schaakbord (en won)

De heren gingen ook nog een poging doen tot knotshockey, maar het was echt veeeel te warm dus binnen 10 minuten verkasten ze weer naar de zaal. Bovendien hoorde ik van de moeder van Tycho dat hij de bal op het schooldak had geslagen en dat speelt ook niet meer zo lekker.


Toch wel knap van de kleinsten, Arne en Cedric, dat ze zich zo goed bezig konden houden!

Na ronde 4 bleek dat Oscar zich helemaal hersteld had van zijn 2 nederlagen in de ochtend; hij verloor geen enkele partij meer. Helaas leverde hem dat, behalve tegen de laatste tegenstander (weer aan het live bord) niet genoeg weerstandspunten op voor een heel hoge klassering. Vanaf de 3e t/m de 9e plaats hadden alle kinderen 5 uit 7, maar Oscar werd door die weerstandspunten 8e en viel nét buiten de prijzen! Dat was zuur. Maar ik vind het toch heel knap dat hij weer zo opgeklommen is. Je wilt ze de kost niet geven die dan de rest van het toernooi ook voor gezien houden! En hij is toch 8e van Nederland!

Robin intussen, begon ook beter te draaien. In de 5e ronde had hij nog een zware dobber aan een meisje. Ze stonden ongeveer gelijk: ieder een toren, hij een paard en zij een loper en zij 2 pionnen en hij 1, alle stukken, inclusief koningen midden op het bord. Robin wist zich daaruit te worstelen en al haar overgebleven stukken te slaan, terwijl hij zijn pion en paard hield en op weg ging om een dame te halen. Daarbij maakte hij een fout: gaf zijn paard weg en deed toen een verkeerde koningszet en toen stond ze pat... Hij was woedend op zichzelf! Maar gelukkig won hij wel de 6e ronde heel netjes.

Tycho verging het nu minder goed. Hij begon moe te worden ook. En hij zat tegenover sterke(re) tegenstanders aan het live bord. Ruud meldde dat hij in de 5e ronde een leuke pot "schots" zag, maar die liep minder leuk af want Tycho miste een paardvork tegen de uiteindelijke nummer 4. En in de 6e partij maakte hij een blunder door te rokeren terwijl zijn paard aangevallen stond. Hij verloor toen binnen 5 minuten.

Toen de laatste ronde: tegen Robin!


Hier zitten ze nog heel gezellig aan het begin van de partij maar even later werd het ernst. Tycho won toch weer!

Het toernooi was al om 16:30 afgelopen maar we moesten nog wel een tijdje op de prijsuitreiking wachten. Die tijd werd gevuld met een optreden van het kindercircus en, voor de liefhebbers, met een wedstrijd van de Nederlandse leeuwinnen op het TV-scherm. Ik schrok me wild toen er oorverdovend gejuich achter me klonk: die hadden gescoord!

In de eindstand bleek dat Oscar toch niet heel veel had verloren aan rating, behalve dan tegen Tycho. Tycho eindigde, boven alle verwachting, als 11e! Ik vrees dat hij weer een enorme ratingstijging gaat krijgen in augustus! Maar misschien klopt dat ook echt en is hij gewoon op een goed hoog niveau aangeland. Ook Robin gaat weer omhoog. Hij had een tijdje weinig gespeeld en dan zak je gelijk qua spelniveau, maar nu heeft ook hij boven verwachting gepresteerd dus ook dat komt goed! Hij werd 25e.

Hieronder nog een printje van de eindstand.


Even na 17:00 konden we allemaal weer vertrekken, na toch een heel leuke dag!