Joaquin derde bij NK Paco Ŝako schaken in Utrecht

door Robert Aarts, 11 november 2019


Op zondag 10 november was het NK Paco Ŝako schaken bij het Spellenspektakel in Utrecht. Deze variant op schaken is bedacht door de Haagse kunstenaar Felix Albers en is in meerdere landen heel populair aan het worden. Het spel wordt gespeeld met aangepaste schaakstukken in hun normale uitgangspositie. De loop der stukken en de regels zijn zoals bij gewoon schaken.

Maar er zijn wel een paar belangrijke verschillen. Alle stukken blijven het gehele spel op het bord. Waar je normaal een stuk van het bord afmept, vorm je in dit spel na slaan een twee-eenheid op één en hetzelfde veld. Bij een volgende beurt kan een ander los stuk deze eenheid weer ontkoppelen, zeg maar het aftikken bij dansen. Het afgetikte stuk kan dan weer doorslaan (=aftikken) of een zet doen. Hierdoor kun je tempo winnen en een ketting maken, te vergelijken met dammen, en dan in één beurt opeens de koning omhelsd hebben (en dat is dus mat).


Paco Ŝako betekent vredesschaak in het Esperanto, vorig jaar was het NK nog in het Vredespaleis in Den Haag. Dit jaar was er een gang gereserveerd in de Jaarbeurs in Utrecht. Het deelnemersveld was een mooie mix van fanatieke spellenspelers en ervaren competitieschakers, jong en oud en jawel ook nog een dame. De indeling was Zwitsers en er werden 9 rondes gespeeld.


In ronde 1 miste Joaquin in tijdnood de winnende combinatie, daarna had hij de flow te pakken en won hij 4 partijen op rij. Hij moest toen tegen de kampioen van vorig jaar, Derk Dekker, die nog ongeslagen was.


Joaquin wist door herhaling van zetten remise af te dwingen en stond er dus heel goed voor. Daarna waren er echter twee verliespartijen en moest de laatste partij gewonnen worden om nog een prijs te bemachtigen. Na een spannende pot wist hij de vijandelijke koning klem te krijgen in de hoek (opsluiten is cruciaal bij dit spel) en het punt was binnen.

Met 5½ uit 9 hield hij een hele groep spelers met een half puntje achter zich en werd hij derde! De enige dame in het gezelschap, Lisanne Waardenburg, werd tweede met 7 uit 9 en Derk Dekker werd met 8 uit 9 weer Nederlands kampioen. Hij en de organisatie hopen echter dat er volgend jaar een schaakgrootmeester meedoet, zodat het spel zich nog verder kan ontwikkelen.