Schaken in de kerk deel 2, Open Schaakkampioenschap Overschie 22 juni. Bahman wint eerste prijs B-groep.

door Robert Aarts, 24 juni 2019


Op 15 juni was het RSB Grand Prix toernooi in de Grote Kerk van Overschie prima verlopen. Een week later was er weer een toernooi op deze mooie plek, nu het Open Schaakkampioenschap Overschie. Er waren 77 deelnemers aanwezig, van jong tot oud en uit allerlei landen, zoals Ierland, Spanje en Rusland. Ook een paar hele sterke spelers waren aanwezig.


Iedereen zat bij elkaar in één grote groep, met 9 ronden Zwitsers met 15 minuten per persoon per partij. Wel zouden er in het eindklassement geldprijzen verdeeld gaan worden onder de beste C-deelnemers (< 1600), B-deelnemers (1600-1850) en A-deelnemers (> 1850).

Vanuit RSR Ivoren Toren waren Joaquin, Jungbin, Jungmin (die drie in groep C), Ruud en Bahman (die twee in groep B) aanwezig.


Joaquin mocht meteen aan de bak tegen nationale topper Cato de Zoeten (die ook een prijs zou pakken). Hij stond er iets beter voor maar ging helaas door de tijd. Na een winstpartij moest hij tegen GP-veelvraat Thijs van Dam (die haalde nu ook weer een prijs) en daarna tegen Bahman. Weer twee verliespunten, gelukkig kwam Joaquin nog uit op 4 uit 9.


Jungbin begon stroef met drie verliespartijen, maar na een bye ging het meteen beter. Hij kwam uit op 4½ uit 9, helaas net geen prijs. Jungmin had het zwaar en had onder andere een onreglementaire zet tegen Ruud. Hij had totaal 2 uit 9. Ruud kwam uit op 5 uit 9 en daar was hij content mee, ik citeer: "bij een toernooi boven een score van 50% eindigen is prima".


Bahman moest het dan maar doen voor RSR Ivoren Toren. En dat lukte; met een prachtige overwinning in de laatste pot tegen een directe concurrent werd hij met 6 uit 9 gedeeld eerste in de B-groep. Een mooie geldprijs en de eer natuurlijk. GM Erik van den Doel won na het Erasmustoernooi ook dit toernooi met een score van 8½ uit 9.

En tenslotte nog een aardige (Russische) schaaktip, vooral voor de schaakkids. Schaker Ruzaykyn werd mat gezet, maar zette gewoon stoïcijns zijn koning opzij. De tegenstander zag door deze bluf niet dat het nog schaak stond en er werd vrolijk verder gespeeld. De wedstrijdleider zag het wel maar zei wijselijk niks (en dat zal trainer Margreet erg aanspreken ;-)). Overigens verloor Ruzaykyn de partij uiteindelijk wel.