Dieren 2023: Homayoun wint Reservegroep A !!! En successen in de vierkampen!

door Arrian, 4 augustus 2023


Van 25 juli tot en met 3 augustus 2023 werd het jaarlijkse Open Nederlands Kampioenschap gespeeld, zoals vanouds in Dieren. Het is een toernooi waar voor elk wat wils is. Er zijn toernooien van 9 ronden en van 6 ronden, er zijn vierkampen, en dan zijn er ook nog een rapidtoernooi en een snelschaaktoernooi. Aan de diverse evenementen deden verschillende RSR-ers mee.

Als redacteur van de website hoop je natuurlijk op sappige verslagen van de deelnemers zelf, maar die zijn nog niet in zijn postbus aangetroffen. Voor nu vanaf de zijlijn een staaltje scorebordjournalistiek ...

ONK Reservegroep A
In de Open NK waren geen RSR-ers actief. In de Reservegroep A, voor spelers met een KNSB- en FIDE-rating van maximaal 2150, deden Lucas, Homayoun en Mark mee in een veld van 60 spelers. Lucas en Mark startten in mineur door de eerste partij van lager gerate opponenten te verliezen. Voor Lucas was dat zijn enige verliespartij, maar te veel remises zorgden ervoor dat hij met 6 uit 9 op de 12e (gedeeld 5e) plek eindigde. Mark verloor nog twee keer, speelde een keer remise, kreeg nog een punt kado en won de rest om te komen tot een score van 5½ uit 9, waarmee hij 16e (gedeeld 13e) werd.

Homayoun stak echter in grootse vorm. De eerste vier partijen werden gewonnen, een halfje in de 5e partij, weer winst in de 6e partij om vervolgens tegen zijn enige nul aan te lopen. De achtste ronde kreeg hij een punt kado om vervolgens de 9e ronde met winst af te sluiten. Hiermee behaalde hij maar liefst 7½ uit 9, maar bleef nummer 2 Manuel Smit op weerstand vóór. Een geweldige prestatie!


Homayoun ontvangt de 1e prijs van Reservegroep A (foto: Ap Lammers)

Voor de eindstand en alle resultaten van de Reservegroep A, klik hier.

Zesrondig 1
Zowel Maxim als Kiri begonnen uitstekend, maar ... bij beiden ging het in de laatste partijen mis. Kiri begon met 3½ uit 4 en verloor de laatste twee partijen. Toch deed ze het goed met een overscore van +1,41, ondanks het mindere einde. Bij Maxim kwam de klad er een ronde eerder in. Na een start van 2½ uit 3 volgde een lange rokade en flink ratingverlies.

Voor de eindstand en alle resultaten van Zesrondig 1, klik hier.

Vierkampen
De vierkampen worden zodanig ingedeeld dat een speler tegenstanders heeft met vrijwel dezelfde rating. Jason trad aan in Vierkamp 6. Drie partijen betekenden een winst, een remise en een verlies; 1½ uit 3 kortom en een gedeeld 2e plaats. Zelfkastijding is hem niet vreemd, dus leverde hij fragmenten van de week in:

In Vierkamp 8 speelde Wijnand Rijnders op het oog erg solide met drie remises als resultaat. Ook gedeeld 2e.

Ook in Vierkamp 11 werd 1½ uit 3 met een gedeeld 2e plaats gescoord, door Jungbin. Die deed het, net als Jason, via een winst, remise en een nul.

En dan, eindelijk, eens een andere score van een RSR-er, in Vierkamp 13. Deze werd gewonnen door Rawi, met 2½ uit 3!

Jawel, en ook zus Manixia wist met 2 uit 3 haar vierkamp te winnen! Twee keer winst en een nul in Vierkamp 14.

Vader Rik deed niets onder voor zijn kinderen door Vierkamp 15 met 2½ uit 3 te winnen!

En dan is er toch een baas boven baas. Jungmin haalde de perfecte score van 3 uit 3 in Vierkamp 16!!

Gelukkig dat de familie Wortman en Jungmin allemaal in andere - opeenvolgende - vierkampen zaten ...

Voor de eindstand en alle resultaten van de vierkampen, klik hier.

Rapid
Hierin deed Jungbin het zeker niet onverdienstelijk met een score van 4 uit 7 (overscore van 0,55). Gedeeld 28e in een veld van 93 spelers. Voor de eindstand en alle resultaten van het rapidtoernooi, klik hier.