Nepo mag tegen Carlsen, Vaccincup na 30 april

door Robert Aarts, 2 mei 2021


Bij de start van de tweede helft van het Kandidatentoernooi had ik een weddenschap met Joaquin wie het toernooi zou gaan winnen. Joaquin ging voor Nepomniachtchi, ik ging voor Giri. We weten nu dat Giri er dichtbij was, maar Nepo gaat in november tegen Carlsen spelen om de wereldtitel.


Kleine Nepo en Karpov

Joaquin wint de weddenschap!

Nepo had het voordeel dat hij de tweede helft begon met een punt voorsprong op een aantal concurrenten en ging zijn partijen wat behoudender spelen. Giri moest er juist vol voor gaan en dat pakte in eerste instantie goed uit. In de partij tegen Ding kwam de volgende stelling op het bord:23. Pe4?!, commentator Judith Polgar viel zowat van haar stoel. Was het echt Giri, die dit offer deed? Ding pakte de witte loper meteen (waar g3 beter was geweest, de witte dame moet dan wijken) en het offer bleek binnen zes zetten Giri naar de winst te helpen.


Commentator Judith Polgar doet haar werk vanuit huis

Caruana moest in de partij tegen Giri ook voor de winst gaan, maar het was Giri die het punt pakte:Caruana gaf in deze stelling op, na Dxg2 of Dg3 zal Dxe3+ volgen en na Tg3 volgt Dxc1+. Na Df1 komt Th1+, de koning moet de zwarte toren slaan en de witte dame sneuvelt.

Wang verloor echter van Nepo, waardoor Giri tegen Grischuk eigenlijk een overwinning nodig had:Het is al zwoegen voor Giri en vanaf hier speelde hij ongelukkig, te beginnen met 26...Pc6? (met Tec8 blijft het in ieder geval nog gelijk). En na de zwarte zetten De6 / Pe7 / f5? was het gedaan. Giri ging nog lang door, maar besefte uiteindelijk dat de droom over was.

Het wordt dus Nepo tegen Carlsen, spelers die het goed met elkaar kunnen vinden. Ik hoop dat het een spannende match gaat worden. De Russen zullen Nepo uitgebreid ondersteunen. En omdat Nepo een goede snelschaker is, zal Carlsen het niet zomaar op een tiebreak aan laten komen.


Nepo hielp Carlsen bij de voorbereiding van zijn WK match tegen Anand


Nepo en Carlsen zijn matties

En bij de Vaccincup zijn er weer twee rondes geweest, de stand na 30 april is nu als volgt: