Chess prodigy en tussenstand Vaccincup na 9 april

door Robert Aarts, 15 april 2021
Het schaakwonderkind (in het Engels het mooie 'chess prodigy') Rameshbabu Praggnanandhaa, 15 jaar oud en al grootmeester, won de Polgar Challenge met 15½ uit 19. Hiermee had hij een voorsprong van maar liefst 1½ punten op de achtervolgers. Naast het ontvangen van een geldprijs mag hij het straks bij de Champions Chess Tour tegen de wereldtop opnemen. Hierbij de laatste zetten van een van de vele gewonnen partijen:


45.Dd3 Txh2+ (torenoffer om ruimte te maken voor de dame) 46.Kxh2 Dh4+ Olga geeft op, want mat is onvermijdelijk: 47.Kg2 Df2+ 48.Kh1 Dg1#

Praggnanandhaa doet nog niet mee met het Kandidatentoernooi, dat volgende week wordt hervat. Spannend, wie van deze acht topschakers mag het straks tegen de huidige wereldkampioen Carlsen gaan opnemen.Onder andere Carlsen (!) zal commentaar gaan geven bij de partijen, dus dat wordt leuk om te volgen.

Er was weer een ronde van de Vaccincup. Wat weinig deelnemers, we zijn kennelijk het online schaken zat, maar helaas zal het nog wel eventjes duren.