Giri toernooiwinnaar, tussenstand Vaccincup na 19 maart

door Robert Aarts, 23 maart 2021
Als Giri begint te strooien met citaten van Samuel L. Jackson, Eminem en Yoda dan weet je wel dat het goed zit met zijn zelfvertrouwen. En dat bleek de vorige week ook wel bij de Magnus Carlsen Invitational. In de halve finale werd So overtuigend verslagen.So moest deze laatste partij winnen en speelde 26...Dc7?? (beter is Da6 of Ld7). Giri speelde 27.Txe6 en So gaf meteen op want na 27...Txe6 zou 28.Dxf5+ volgen, dubbele aanval en de zwarte toren gaat van het bord.

Giri naar de finale en daarin moest hij tegen Nepomniachtchi (Nepo), die toch wel verrassend won van Carlsen. In de laatste partij van de eerste match tussen Nepo en Carlsen kwam de volgende stelling op het bord:Nepo moest remise zien te houden om de eerste match te winnen. En dan komt er een Irish Pawn Centre (IPC) op het bord! Een opmerkelijk verschijnsel, Tony Miles zag deze constructie in 1978 in het toernooi van Amsterdam bij de partij van de Ierse schaker Eamon Keogh en gaf het de naam IPC. En in de volgende ronde wist hij door middel van de IPC Keogh te verslaan.

Nepo haalde hiermee de remise binnen en won de eerste match. Hij verloor de tweede match, maar wist de tiebreak te winnen. In de finale zijn Giri en Nepo aan elkaar gewaagd, tot de volgende stelling ontstaat in de tweede match:Nepo speelde 18...Pc6? (beter is Pg6, f4 staat dan aangevallen en na bijvoorbeeld 19.f5 Pe5 is alles ok). Giri speelde 19.g6!, de pion kan niet geslagen worden want dan volgt er Dxe6+. Nepo speelde de lange rokade en Giri pakte de f-pion met gxf7. Even later ging ook de e-pion eraf en verloor Nepo.

In de laatste partij is remise dan genoeg, maar het gaat helemaal mis doordat Giri afwachtend rondjes gaat lopen met zijn koning. Na Tata Steel weer een tiebreak voor Giri en ook nog tegen een betere snelschaker. Maar dan komt de volgende stelling:Giri had een paard geofferd, doch dit leek niet te kloppen. Maar toen speelde Nepo 25...Th7?? (Tg8 is goed). De zwarte toren op c8 is nu een prooi geworden, er volgde 26.Dd7+ Pge7 27.Lxe7 Dxe7 28. Dxc8, zwart verliest materiaal. Nepo verloor en ook de volgende partij werd door Giri gewonnen. Giri dus toernooiwinnaar, een mooie opsteker voor hem op weg naar het kandidatentoernooi. En voor het eerst dat Giri een toernooi wint waarbij Carlsen meedoet!Ook werd er vrijdag weer gespeeld voor de Vaccincup, de tiende ronde alweer. We hebben een uurtje gewonnen op de avondklok, maar we blijven nog wel eventjes online schaken. De tussenstand is na 19 maart: