Giri in vorm, stand Vaccincup na 12 maart

door Robert Aarts, 18 maart 2021


Er is genoeg op en aan te merken over de site van de KNSB, maar de video's die de laatste tijd gemaakt worden zijn erg leuk en leerzaam. Zo gaf Erwin l'Ami afgelopen zaterdag een webinar over de eerste en de aankomende tweede helft van het afgebroken kandidatentoernooi, waar hij de secondant was en zal zijn van Anish Giri. Op 19 april is de start van de tweede helft. Giri is niet alleen deelnemer maar ook nog steeds kanshebber voor de eerste plaats, met maar een punt achterstand op de koplopers. De webinar is echt een aanrader, omdat het leuk is om te zien hoe de voorbereiding plaatsvindt en hoe het tijdens een toernooi eraan toegaat.

https://www.youtube.com/watch?v=6nLBHVKqojw

Giri is overigens nog steeds prima in vorm. Zo wist hij van wereldtopper Wesley So te winnen tijdens de voorronde van de Magnus Carlsen Invitational.28. c4? (Tbd4 was goed geweest) d4! 29. Txd4? (niet goed berekend door So) Txe3! Paard weg en So geeft op want na fxe3 volgt Dxe3+, dubbele aanval en ook de witte toren zal sneuvelen.

De volgende overwinning van Giri tegen MVL in de kwartfinale was ook erg fijn.Twintig zetten onderweg en MVL geeft uit pure wanhoop op. De zwarte stukken staan compleet vast en als zwart bijvoorbeeld Pxe3 zou doen, volgt fxe3 en kan de witte toren het veld f7 aanvallen. Boordevol zelfvertrouwen mag Giri nu weer tegen Wesley So in de halve finale.

Op 12 maart was er ook weer een ronde van de Vaccincup. Deze keer winst voor koploper Mark. De tussenstand is nu als volgt: