Een aantal tips en de vaccincup na 26 februari

door Robert Aarts, 3 maart 2021


We zitten helaas nog wel even binnen, maar gelukkig is er nog genoeg afleiding. Zo is er een aantal leuke video's te bekijken via schaken.nl:
https://schaken.nl/videos/topschakers/boekbesprekingenVia deze link kom je onder andere uit bij de webinar van Paul van der Sterren. Zijn boek "Zwart op wit" heeft namelijk een herdruk gekregen. Het boek was al een tijdje niet meer te krijgen, ik heb het zelf ooit ergens tweedehands gevonden. Een echte aanrader omdat het lekker leest en de nadruk niet zozeer op stellingen ligt, maar vooral op het schaakleven zelf. Wat kom je tegen in toernooien, hoe ga je om met spanning, hoe ga je om met verlies, hoe bereid je jezelf voor op wedstrijden, et cetera. En dit allemaal wordt met de nodige zelfspot beschreven.

In de webinar komen natuurlijk wel stellingen langs waaronder deze uit het toernooi in Wijk aan Zee in 1977. Dit was de doorbraak voor van der Sterren die pas op de middelbare school serieus begon met schaken.Van der Sterren met zwart tegen Koepreitsjik, topspeler uit Rusland. Koepreitsjik slaat de loper op f4, maar dan volgt Dg4!. Heel mooi, een kruispenning; daarna volgt Tae8 van wit maar van der Sterren kan gewoon Txf4 doen. Na het ruilen van stukken blijft van der Sterren een pion voor en wint de partij.

Ook leuk en leerzaam om te zien, zijn de video's van Giri, Warmerdam en van Foreest:
https://schaken.nl/videos/topschakers/professionele-gastsprekers

Op 26 februari was er weer een ronde van de vaccincup. De opkomst was wat gering, hopelijk komt dit alleen maar door de vakantieweek.De tussenstand na 26 februari: