Opera Euro Rapid, tussenstand Vaccincup na 19 februari

door Robert Aarts, 22 februari 2021


Carlsen gaf in een filmpje aan dat hij zijn schaakkrachten mede krijgt door bijzondere ondersteuning.De pop heeft hij op een wel hele aparte plaats gevonden, namelijk bij een bepaald soort filmset. Enfin, bij de Opera Euro Rapid ging het al weer wat beter met hem dan bij Tata Steel. Zie bijvoorbeeld onderstaande partij tegen Nakamura:Allebei de heren in tijdnood, Nakamura deed (Pd4 was de beste zet) hier Te1. Lijkt een logische zet, want na Txe1 van wit kan zwart Dxf2+ doen. Carlsen zag echter Lxg6!. Dan volgt zwart met Txd1 en wit met Lxf7+, schaak, waarna zwart de loper slaat maar de toren op d1 verliest. Nakamura gaf meteen op.

Maar tegen Wesley So ging het in de finale dan toch mis. Carlsen heeft in onderstaande partij genoeg aan remise voor winst in match 1:Met Le5 had Carlsen de boel gesloten gehouden, hij wilde echter de pion op d5 pakken en deed Txd5. So dacht lang na, de logische zet lijkt Te8+, maar hij vond de beste zet namelijk Tg4!. Carlsen antwoordde met h5, maar nu kwam wel Te8+. Mat was niet meer te voorkomen, omdat ook de dame via veld c1 erbij gehaald werd en Carlsen gaf op. Match 1 dus gelijk en So won match 2, waardoor hij de winnaar werd van de Opera Euro Rapid.

Extreem winterweer en dan nu opeens lenteweer. En er waren ook twee rondes van de Vaccincup op 12 en 19 februari. De tussenstand is als volgt: