Schaken in Iran, tussenstand Vaccincup 5 februari

door Robert Aarts, 8 februari 2021


Firouzja heeft aangegeven dat hij het ongelukkige slot van Tata Steel (door de barrage moest zijn schaakpartij naar een andere tafel verplaatst worden, meteen daarna verspeelde hij een gewonnen stelling) al weer verwerkt heeft. Gelukkig maar, want hij speelde een goed toernooi, waardoor hij de top 10 van de wereld nadert. Zo won hij onder andere van Anton:Firouzja speelde 60.Kg4 en de situatie is redelijk hopeloos voor Anton. Hij moet wel de pion op h6 slaan, omdat de zwarte koning opgesloten zit en het mat gaat na Kf4 en Pg4# of meteen Pd7#. Maar na 60...Txh6 volgde 61.Td7 en het zwarte paard was niet meer te redden. Anton gaf meteen op.

Ik moest aan Firouzja denken door de film Mitra bij het IFFR (door corona online). De film gaat over de invloed van het huidige regime op de mensen in Iran. Een zware film, maar zeker een aanrader om in de bioscoop te gaan zien (als het weer kan, zucht). Het regime heeft helaas ook zware invloed op de talentvolle lichting schakers en schaaksters.

Firouzja wil sinds 2019 niet meer spelen voor Iran (hij speelt nu voor de wereldschaakbond FIDE) omdat deelname aan toernooien met Israƫlische deelnemers verboden is door het regime. Hierdoor had hij bijvoorbeeld niet met het Rapid WK mee kunnen doen. Samen met zijn vader zit Firouzja nu in Frankrijk. Onduidelijk is of hij in de toekomst onder de Franse vlag gaat spelen of dat hij misschien wel door de schaakclub St Louis in de Verenigde Staten wordt geadopteerd. Daar speelt al zijn landgenote Dorsa Derakhshani die in 2017 door Iran geschorst werd in verband met het niet dragen van een hoofddoek bij het toernooi in Gibraltar.Ze studeert nu biologie in Saint Louis maar mag haar ouders nauwelijks meer zien. Maar ze speelt nu wel voor het team van de VS en kan in ieder geval verdergaan met haar schaakcarriĆØre. Veel lijkt er nog niet te veranderen in Iran, want vorig jaar werd ook Mitra Hejazipour voor het verwijderen van haar hoofddoek uit het nationale team gezet.

Op 5 februari werd er weer online geschaakt bij RSR Ivoren Toren. De tussenstand is als volgt: