Jorden van Foreest wint het Tata Steel Chess Tournament, tussenstand Vaccincup na 29 januari

door Robert Aarts, 1 februari 2021
Een grote sensatie in Wijk aan Zee. De 21-jarige Jorden van Foreest won na een krankzinnige barrage (hierover straks meer) van Anish Giri en werd daarmee winnaar van het Tata Steel toernooi. Hij werd de eerste Nederlandse winnaar sinds Jan Timman in 1985. De laatste keer dat een dergelijke outsider een groot schaaktoernooi wist te winnen, was in 2005 in Dortmund. Daar bleef de 19-jarige Naiditsch de wereldtoppers Topalov, Svidler, Leko en Kramnik voor. Van Foreest hield nu onder andere Carlsen, Caruana en Vachier-Lagrave achter zich.

Jorden van Foreest had een stabiel toernooi waarbij vooral zijn voorbereiding (deed hij samen met secondant Max Warmerdam) van de openingen opviel. Hierdoor had hij regelmatig meer tijd dan de tegenstanders, waardoor die in de problemen kwamen:Anton zit in tijdnood en speelt Ld3?. Dit wordt keihard afgestraft met Dg3+, dubbele aanval en de zwarte loper gaat van het bord. Anton gaf meteen op.

Maar van Foreest had ook oog voor de verdediging:Van Foreest staat beter, maar zwart heeft een gevaarlijke dreiging met Ta1+ in combinatie met de zwarte dame. Van Foreest deed echter Db5!, een prachtige zet waarmee hij druk zet op de (gepende) zwarte loper en eventueel Pf1 gespeeld kan worden om de dreiging van de zwarte toren te weerstaan.

In de laatste ronde moest van Foreest winnen om naast Giri te kunnen komen. En dat ging zo:45.Kxg5! f6+, dubbele aanval op koning en loper en 46.Kh6 fxe5, witte loper sneuvelt. Maar na Dxe5 gaat het snel mat en Grandelius gaf meteen op. De winnende wandelkoning!

Uiteindelijk moest de barrage de beslissing brengen wie zich winnaar van het toernooi mocht noemen. De blitzpartijen eindigden in remise en toen was er alleen nog maar de Armageddon. Giri met wit kreeg 5 minuten en moest winnen, terwijl van Foreest met zwart maar 4 minuten kreeg, maar wel genoeg had aan remise. Giri stond beter, maar raakte die voorsprong weer kwijt. Hij kwam ook zwaar in tijdnood en toen hij met de toren sloeg op a6, vlogen de stukken van het bord. De klok sloeg ook op tilt, Giri wist de stukken weer op het bord te krijgen en van Foreest deed g3.In paniek deed Giri Ta7??, waar Ta8+ nodig was. Van Foreest deed g2 en na 61.Ta8+ Kd7 en 62.Td8+ Ke7 gaf Giri op. De g-pion is niet meer tegen te houden.

Van Foreest zal een enorme stijging maken op de wereldranglijst en gewild zijn bij buitenlandse toernooien. Voor Giri zijn de druiven zuur; na een prima toernooi is het weer net niet. Dan maar het kandidatentoernooi winnen en spelen tegen Carlsen om de wereldtitel!

Vrijdag 29 januari was er bij RSR Ivoren Toren weer een ronde voor de Vaccincup. De tussenstand is na vrijdag als volgt: