Eindstand Corona-klassement 26 juni

door Robert Aarts, 27 juni 2020


Tegenwoordig zijn schakers op internet regelmatig betrokken in fitties. De onbetwiste koning van de fitties is die wel tussen Carlsen en Giri. Na de 7 remises van Giri (maar uiteindelijk wel de match gewonnen) tegen Grischuk was het weer raak. Een grote rol in de fittie speelt monkaS, de emo voor "bezorgdheid" bij Twitch tv. En daar is dan weer een Carlsenvariant van. Maar het is allemaal onschuldig en de heren kunnen het best wel goed met elkaar vinden.

                
Dat was niet zo heel lang geleden toch wel anders tussen Kramnik en Topalov. In 2006 zou er een herenigingsmatch plaatsvinden tussen de rivaliserende wereldkampioenen. De tweekamp in Kalmukki√ę werd echter geen verbroedering maar een uit de hand gelopen ruzie, later bekend geworden als "Toiletgate". Bij de stand van 3-1 in het voordeel van Kramnik werd hij door de manager van Topalov ervan beschuldigd een computerprogramma te raadplegen op het toilet. Kramnik was woedend en kwam niet opdagen bij de vijfde partij.

Na lang beraadslagen en onderhandelingen werd de match voortgezet in een sfeer van diepe haat tussen de spelers. Het werd 6-6 en uiteindelijk wist Kramnik de tiebreak te winnen. Sinds deze match hebben ze altijd geweigerd elkaar de hand te schudden, ook als zij elkaar aan het schaakbord troffen. In Corona-tijd dus eigenlijk de norm! Opvallend in de match was dat in bijna iedere partij de Slavische verdediging langskwam, namelijk 1 d4-d5 2 c4-c6 3 Pf3-Pf6. Ik heb begrepen dat Paul Tromp hier iets mee wil gaan doen, wanneer we weer fysiek gaan.

Want ja, zover is het dus gekomen. Na maar liefst 15 ronden op internet is het Corona-klassement tot een einde gekomen. René Tiggelman was in de laatste speelronde de sterkste, maar Wim Koster pakte rustig 6 punten en is daarmee winnaar geworden van het klassement. Thijs van Dam en Harmen van de Werken delen de tweede plaats.