The End!

door Paul Tromp, 26 juni 2020


Vlak voor de laatste (hopelijk!) online clubavond begon, kwam de regen ineens met bakken uit de hemel, vergezeld van een paar goeie donderslagen. Zo kwam er een apocalyptisch einde aan de hittegolf gelijktijdig met een einde aan een apocalyptische periode. Volgende week mogen we weer naar de Lombard! Eindelijk weer echt schaken!

Bij een afsluiting horen speeches, dus dit wordt het saaiste verslag van de zomer. Pak er een drankje bij en ga er goed voor zitten. Of sla dit over en ga door naar waar het internet voor gemaakt is.

Ongeveer een week na de start van de lockdown waren we over de eerste shock heen en werd besloten dat er dan maar online verder geschaakt moest worden. Zo werd na wat heen-en-weer bellen RSR-online opgericht. Wie dacht dat we extreem innovatief waren, vergist zich. Op chess.com zijn er tientallen verenigingen opgericht met de naam van 'echte' schaakverenigingen. Allemaal zo'n beetje tussen 8 en 28 maart.

Ik probeerde vooral voor de eerste week mensen te mobiliseren omdat ik dacht dat de lol er na een week of 2-3 wel vanaf zou zijn. Dat viel alles mee met elke week rond de 20 deelnemers. Alleen met buiten 30 graden en echt schaken in het vooruitzicht bleven we op 15 steken. Nog steeds niet slecht vergeleken met een gemiddelde clubavond.

Bij een speech hoor je de mensen te bedanken die het allemaal mogelijk hebben gemaakt en dat is in dit geval zeker op zijn plaats: zonder het meedenken en de enthousiaste reacties van het bestuur, Jason en Paul B. hadden we de hele zomer niet geschaakt!

Toen we eenmaal op gang waren, hebben met name Wouter, Arrian en Robert ervoor gezorgd dat er ook daadwerkelijk wekelijks een toernooi gehouden werd. Margreet heeft op haar beurt de jeugd gemobiliseerd. Er zijn als ik het goed heb, zelfs online lessen gegeven! Misschien dat Margreet of Robert daar op een ander moment meer over vertellen.

Ik geloof dat iedereen weer blij zal zijn achter een fysiek bord te kunnen gaan zitten, maar op een paar onderdelen gaf het online spelen wel wat extra's: de deelname van oud-leden en leden die we niet (veel) meer op de club zien omdat ze in verre buitenlanden wonen (België, de Bergschenuithoek) vond ik wel echt een pluspunt.

We hebben de laatste week ook nog geschaakt: René won en Wim is de winnaar van het eerste semi-officiële online clubkampioenschap in dit bizarre voorjaar. De traditionele blunders waren er ook, maar dat gelooft iedereen inmiddels wel.

Hopelijk tot snel op de club!

Hieronder de einduitslag: