Tussenstand Corona-klassement 19 juni

door Robert Aarts, 24 juni 2020


Op 22 juni 1837 werd Paul Morphy in New Orleans geboren. Al op driejarige leeftijd leerde hij schaken door bij de partijen van zijn vader te gaan kijken. Toen Morphy acht jaar was, bezocht generaal Winfield Scott New Orleans en hij liet de gastheren weten dat hij een sterke schaker als tegenstander zocht. Toen Morphy tegenover hem ging zitten, zag Scott dat eerst als een grote belediging. Maar na twee kansloze nederlagen was de generaal opeens erg moe en maakte hij zich uit de voeten.

In 1857 en 1858 versloeg Morphy alle schaaktoppers in de wereld. In 1859 stopte hij met schaken, hij had bewezen de beste te zijn en daarmee was zijn eerzucht bevredigd. Daarna kwam de Amerikaanse Burgeroorlog en dat bleek generaal Scott beter te liggen dan schaken, want hij was degene die de strategie bedacht om het Zuiden te verslaan, namelijk het Anacondaplan. Het plan was vooral gericht op het controleren van de Mississippi en het blokkeren van de kust en havens van het Zuiden. Morphy ging nooit meer schaken en stierf in 1884.



En dan het Corona-klassement. Joost van Rosmalen doet mee en pakt meteen de 10 punten. Daarachter verovert Wim de belangrijke 8 punten voor het klassement. Ondanks dat de achtervolgers ook punten pakken, lijkt er nu een serieus gaatje te zijn ontstaan.