Ros wint met een neuslengte

door Arrian, 20 juni 2020


Gisteravond was ronde 14 (5+5, 20 deelnemers) van onze Online Corona Competitie een spannende bedoening. Maar liefst 4 spelers eindigden met 5 uit 7 bovenaan. Op volgorde van SB: Joost, Wim, Maxim en Michael. Dit keer bleef niemand ongeslagen; zowel Joost als Maxim presteerden het zelfs om in de eerste ronde, waarbij op rating wordt ingedeeld, te verliezen, van respectievelijk Philip en Arrian (huh, denkt de lezer ... zie verderop voor de uitleg). Een onvervalst (maar waarschijnlijk onbedoeld) Zwitsers gambiet. Op de gedeeld vijfde plaats eindigden Thijs en Paul B. met 4½ uit 7.

Het leuke aan chess.com is dat, wanneer je zelf klaar bent met je partij, andere partijen die nog bezig zijn kunt bekijken. Zo waren er in de vijfde ronde veel spelers die de partij tussen Thijs en Maxim aanschouwden. Deze partij bleek achteraf toch wel cruciaal voor de eindstand. Door de vijf seconden die elke speler er per zet bij kreeg, duurde de partij ook nog eens erg lang.

    
Thijs - Maxim na 54.Kf1-e2                         Slotstelling na 80...Th3-f3. Thijs' vlag viel vervolgens.

Thijs heeft wit tegen Maxim. Laatstgenoemde had eerder, toen zwart nog een pion op h6 had, enkele keren remise aangeboden, hetgeen geweigerd was (of niet gezien?) door Thijs. In de linkerstelling staat Thijs weliswaar een pion voor, maar het lijkt nog altijd remiseachtig. Echter, terwijl beide spelers vooral op increment speelden, liet Thijs het afschuwelijk glippen, en in inmiddels verloren stelling ging hij door de vlag.

Dat mindere goden zoals ik regelmatig blunderen is een gegeven. Maar soms maakt een goede speler tegen een veel mindere speler ook een uitglijder van jewelste. Ik had dat geluk in de eerste ronde tegen Maxim.

    
Maxim - Arrian na 16...Pf6-d7                    Slotstelling na 30...Tf2-h2#

Ik hang hier met zwart tegen Maxim al aardig in de touwen. In het linkerdiagram lijkt Lxf7+ toch wel dé geijkte zet, gevolgd door De4. Echter, Maxim liet zich 17.Txf7?? ontglippen, waarna ik via 17...Dxg6 18.Tf6+ Kh7 19.Txg6 Kxg6 opeens een toren voor stond. Gelukkig maakte ik het daarna ook af.

Hieronder de eindstand: