Wim klasse apart

door Wouter Scheffer, 6 juni 2020


Ronde 12 (5+5, 19 deelnemers) van onze Online Corona Competitie is met overmacht gewonnen door Wim Koster. Hij haalde de perfecte score (7 uit 7). Dit was Wims vierde eerste plaats en hij voert nu dan ook het klassement aan. Tweede werd Harmen van de Werken (5½) en derde FM René Tiggelman (4½). Wim speelt gezond, degelijk schaak. Weinig fouten, zorgt dat hij niet in tijdnood komt. Geen malle fratsen, wat gewoonweg een teken van een goed ontwikkeld schaakgevoel is.

Over malle fratsen gesproken. Ik had deze ronde de naam "a2-a3" gegeven. Dat was de opdracht niet, maar Paul en Michael openden zo een partij. Leuk, heren! Ooit (1980) speelde Tony Miles 1...a6 tegen Karpov en won, dus zo slecht hoeft 1.a3 niet te zijn. Chessgames.com heeft 260 partijen met deze opening in haar archief en wit wint ruim 1/3e daarvan. Haar reputatie is beter dan van c3, f3, h3, a4, h4, Pa3 en Ph3. Kijk wat er gisteravond gebeurde in Pauls partij tegen de sterke(re) Spaan.


Paul Tromp (1662) – Nathanael Spaan (2068) na wits eerste zet 1. a3, ... !

En even later:


Paul Tromp – Nathanael Spaan na 36....Dxb3!

Zwart staat een stuk voor (op b3 stond een ongedekt paard), maar zie dat dappere pionnetje op a3. Zwart durft het niet te slaan. En daar zou hij spijt van krijgen.

Want weer later staat het zo:


Paul Tromp – Nathanael Spaan na 55....Kc6.

Tot het bittere einde verhinderde Adrie de Adorabele de promotie van zwarts b-pion. Remise!

Hieronder de einduitslag: