Valsspelen bij schaken, stand Corona-klassement 29 mei

door Robert Aarts, 2 juni 2020


Tsja, dan heb je een uitgebreid verslag gedaan van het NK D, blijkt nu dat de zaken toch weer anders liggen. Er is vals gespeeld en daardoor is Prajit Sai Kumar, een aantal kinderen kent hem wel van de Haagse GP wedstrijden, kampioen bij D geworden. Mees schuift hierdoor op naar een gedeelde vijfde plaats. Ook de kwalificatie voor het NK Schoolschaak kreeg een andere stand, maar gelukkig blijft Quadratum, het team van Tycho, Badr, Fender en Loek geplaatst voor de halve finale.

Valsspelen bij schaken, je verwacht het niet bij getalenteerde kinderen waarbij het schaakleven eigenlijk nog moet beginnen. Onlangs baarde de 58-jarige grootmeester Rausis opzien in de schaakwereld door de wereldranglijst te bestormen. Hij werd betrapt toen hij op het toilet met een schaakapp op zijn telefoon bezig was.


Opvallend is ook het voorval met drie Fransen bij de Olympiade in 2010. Marzolo zat thuis en door middel van sms'jes gaf hij met behulp van het schaakprogramma Firebird de beste zetten door aan coach Hauchard. Die seinde, door op bepaalde manieren bij schaaktafels te gaan staan, welk stuk door Feller gespeeld moest worden. Feller won goud op bord 5 met een score van 6 uit 9, de operatie werd echter ontdekt door een official. Dat ging nogal knullig, de telefoon die Marzolo had gebruikt was geleend van de official. Na teruggave ontdekte ze onder andere het bericht: "waar blijven de zetten van Feller?". Een onderzoek (The Firebird Three) volgde en er kwamen lange schorsingen.

Bij het Corona klassement stijgt de spanning. Dit keer wint René Tiggelman, maar Maxim, Wim en Harmen naderen Thijs. En het thuisschaken duurt helaas allemaal nog wel even, dus alles is nog mogelijk. Schiedammer Philip pakt zijn eerste punten en net zoals Brian (bonuspunt) verschijnt hij op het scorebord.