Lisa Lane, stand Corona-klassement 22 mei

door Robert Aarts, 24 mei 2020


Op 21 mei 1961 was er een opmerkelijke gebeurtenis op de Amerikaanse tv. Bij het toendertijd enorm populaire programma "To Tell the Truth" (in Nederland bekend onder de naam "Wie van de Drie"), verscheen Lisa Lane. Het was voor het eerst in de geschiedenis dat een schaakster zoveel aandacht in de media kreeg. En in dat jaar verscheen ze ook nog eens in de Sports Illustrated. Dit alles had behalve met haar schaakkwaliteiten ook te maken met een zeer opmerkelijk levensverhaal.


Ze groeide op in een gebroken gezin, zat bij pleeggezinnen en werd ook nog gedeeltelijk door haar oma opgevoed. Het ging slecht op school en ze kreeg nog een laatste kans om een diploma te halen op de Temple University. Daar was ze echter betrokken bij een dodelijk auto-ongeluk en ze verliet depressief de school.

Ze begon bij kroegen rond te hangen en toen ontdekte ze daar, 19 jaar oud ... het schaken! Ze werd bloedfanatiek, kreeg een goede trainer en ging gemiddeld 10 uur (!) per dag oefenen. Twee jaar later (21 jaar) werd ze Amerikaans kampioene. Ze opende een schaakclub, schaakte nog een aantal jaren op hoog niveau en in 1966 was ze het topschaken zat. Daarna begon ze met haar man een gezondheidswinkel en die heeft ze nog steeds.


Begin jaren zestig vond ze Fischer al de sterkste speler van de wereld. Je zou denken dat hij gevleid was, maar zijn reactie hierop was: "Ze heeft natuurlijk gelijk, maar vrouwen kunnen niet schaken".

Terug naar het heden, bij de Corona-cup deed er deze keer ook een dame mee, namelijk Daniƫlle Talmon. Het internetschaken was duidelijk even wennen voor haar, maar dat gaat zeker beter de komende vrijdagen. Wim Koster pakte weer de overwinning en nadert nu ook de koppositie.

Maxim leek tegen Thijs een goede slag te slaan, maar na het niet afruilen van de dames keerde de partij en haalde Thijs alsnog het punt binnen. Oud-lid Philippe Blankert werd 7e, kreeg hiervoor twee punten voor het klassement en staat nu ook op het scorebord. En de jonge Oscar Koppenens (8 jaar!), die altijd trouw meedoet tot het einde van de avond, pakte een bonuspunt en staat nu ook op het scorebord.