De eerste wereldkampioen, stand Corona-klassement 15 mei

door Robert Aarts, 18 mei 2020Alweer 184 jaar geleden werd op 17 mei Wilhelm Steinitz geboren. Hij zou in 1886 de eerste wereldkampioen schaken worden. De aanleiding hiervoor was een bijzondere. Bij het banket na afloop van het schaaktoernooi Londen 1883 bracht de voorzitter een toost uit op de "beste schaker van de wereld". Steinitz en Zukertort voelden zich beiden aangesproken en stonden allebei op. Steinitz had tegen wereldtoppers meerdere matches gewonnen, Zukertort was de kersverse winnaar van het toernooi.

Dit incident zorgde drie jaar later in New York voor de eerste officiële match om het wereldkampioenschap. Steinitz won na een 4-1 achterstand met 10-5. In 1894 verloor hij de wereldtitel aan Emanuel Lasker (10-4).

Steinitz was de grondlegger van het positiespel en de stellingsbeoordeling. De erkenning kreeg hij echter pas na zijn dood; hij stierf in 1900 financieel geruïneerd in een zenuwinrichting.

Terug naar het heden. Wim pakt de dagprijs en klimt naar boven. Thijs staat nog bovenaan, maar ziet de concurrentie naderen. Door onder andere winst op Thijs nadert Maxim de koppositie. Leonardo pakt het bonuspunt en staat nu ook op het scorebord.