Fung wint op SB!

door Paul Tromp, 1 mei 2020


Schakers blijken van nature goed in isolatie, wie had dat gedacht? Waar de rest van de wereld na een paar maanden lockdown tegen de muren op loopt, lijkt het niveau bij RSR online alleen maar te stijgen. Het blijft natuurlijk internetsnelschaak, dus er wordt nog altijd heel wat afgeschwindeld, maar er zaten ook een paar pareltjes tussen. Kom ze naspelen op chess.com!

Winnaar Michael moest in een mindere stelling de hele trucendoos uit de kast halen tegen de ongelukkige nummer 2 (op 0,5 sb!) en had winstkansen in het toreneindspel. Alleen FM René wist van de winnaar te winnen, maar morste onderweg teveel punten waaronder tegen Harmen en Mark, die hem na een diep pionoffer (als het goed uitpakt, is het geen weggeven!) de hele partij onder druk hield en uiteindelijk in een gelijke stelling de blunder afdwong. Maxim stond lang bovenaan (onder andere door een knappe overwinning op Corona-cup leider Thijs, maar werd uiteindelijk derde door zich in de laatste ronde door Harmen te laten trucen. Bij Wim was de opleving van korte duur en hij eindigde als 9e, tussen Mark en Bahman, die ook niet tevreden zullen zijn.

Thijs kwam niet verder dan plek 7. Dat maakt het halve sb van de nummer 2 in de cup extra duur. Gelijk met FM René eindigden Paul en Paul na een onderlinge remise op plekken 5 en 6. Voor mijn doen niet slecht, daarom raak ik in het traditionele diagram met geblunderd materiaal dit keer slechts een pion kwijt.


Na 1...Pbc6? speelt Maxim 2.Pdb5 en hoe dek je nu pion d6? 0-0 en er nog wat van maken, is het beste dat je kan doen, maar ik dacht dat ik na 2...Le5 nog wat kon verzinnen. Dat liep voorspelbaar af.

De eindstand: