Maxim de snelste!

door Paul Tromp, 10 april 2020


Maxim had sinds de eerste online clubavond (2e plaats) niet meer meegedaan, maar maakte vanavond een glorieuze comeback. Door Spaan in de laatste ronde remise te houden, eindigde hij op SB net voor Bahman. Die remise tegen Spaan was vanuit een verloren eindspel waar hij 27 seconden had tegen 2:42. 17 zetten later ging de laatste pion van Spaan eraf en was het remise. Maxim had nog 6,4s over, Spaan stond inmiddels ook onder de 10. De achteraf beslissende partij was die tussen nummers 1 en 2. Bahman speelde actief en sterk, maar in het eindspel kwam Maxim terug. Vanuit een gelijk toreneindspel met 37 seconden tegen 1:05, speelde Maxim beter en sneller. Na promotie bleek 11 seconden ruim voldoende. Wie dacht op een touchpad mee te kunnen komen, moet misschien toch maar in een goede muis investeren*.

Spaan had zich tot nu toe ook online gepaste op afstand gehouden, maar bedacht vanavond 10 minuten voor de start dat hij toch mee wilde doen. Dat bleek iets te kort en hij miste de eerste ronde. Het Zwitsers gambiet was dit keer niet winnend, want behalve in de laatste ronde tegen Maxim, was er ook een remise tegen Harmen en werd het plek 3. Fung kreeg in de laatste 2 rondes 2 dames cadeau (zowel Harmen als ik zagen even niet dat 'ie aangevallen stond), maar het was niet genoeg voor het podium: plek 4 op 1 SB achter Spaan.

Wim begint ondertussen langzaam maar zeker te wennen aan het online spelen (of stuurt hij zijn kinderen vroeger naar bed?) en eindigde na 2 zwakke resultaten dit keer op 4½/7 gelijk met Mark en Harmen. Hij wordt niet alleen meer gevlagd, maar deelt ze nu ook uit (Arrian stond een tijd gewonnen, aan het einde nog steeds gelijk, maar bleek te langzaam). Vorige week was iedereen blij om Wijnand weer eens te 'zien', maar verliep het voor hem niet heel lekker: doordat de website toch wat moeizaam te bedienen bleek, miste hij meerdere partijen en eindigde met 1 uit 7. Dit keer was het meer het spel zelf dat tegen zat. Volgende keer kan het wel beter dan 1½ uit 7.

* goed materiaal alleen is niet genoeg als je speelt zoals onderstaand.


De eindstand: