Slow chess online

door Jason Zondag, 7 april 2020


Steeds meer leden doen mee aan de clubavonden via chess.com. Heel leuk, maar daar wordt gesnelschaakt. Voor wie dat allemaal te vluchtig is, biedt chess.com ook prima mogelijkheden om langere partijen te spelen. Een aanrader voor mensen die hun "normale" schaakskills willen onderhouden in deze partijloze periode. Je kunt heel eenvoudig zelf een aangepast speeltempo invoeren en iemand uitdagen. Wel even een afspraak maken, want open uitdagingen zijn niet zo handig, denk ik. Ik speelde zondagmiddag een testpartij met 60 mpppp en 5 sec increment tegen Joaquin. Dat ging prima. Je kunt ook ons normale speeltempo (90 mpppp + 15 sec increment) instellen. Je kunt ook een zogenaamde dagelijkse partij spelen, een rare naam voor een correspondentiepartij. Dat heb ik afgelopen week met succes uitgeprobeerd tegen voorzitter Wouter. Inmiddels heb ik drie van die correspondentiepartijen lopen, twee met IWL Evert en een derde omdat Wouter revanche wil voor zijn verliesbeurt.

Dit wordt wel lastig nu, want ik heb geen drie sets bord en stukken. Dat zit zo. Je kunt natuurlijk alleen via je schermpje spelen, maar ik probeer er een serieuze aangelegenheid van te maken door naast mijn laptop een echt bord en stukken neer te zetten en daarmee de partij te spelen. Chess.com dient dan alleen om de zetten door te geven en te ontvangen. Als je in tijdnood komt, moet je dit wel even achterwege laten denk ik, want dan kost het kostbare tijd.

Er zijn ook clubs op chess.com die zich richten op het spelen van lange partijen. Ik ben inmiddels toegelaten tot de Slow Chess League (je moet eerst minimaal 20 rapid partijen hebben gespeeld om lid te mogen worden) en ga binnenkort uitproberen hoe een avondje slow-rapid schaak daar werkt. Je speelt dan 3 partijen met 45 mpppp en 5 sec increment achter elkaar. Daar ben je de hele avond wel zoet mee.

Natuurlijk hou je bij langere partijen het risico dat iemand een boek erbij pakt of een engine gebruikt, maar dat risico neem ik maar voor lief. Zelf ben ik tot nu toe niet in de verleiding gekomen. Ik beschouw het als een goede training en misschien ga ik er zelfs wel mee door als we weer voor het echie kunnen spelen. Als iemand me een keer wil uitdagen: be my online guest!