Open Kampioenschap Weesp, zaterdag 17 december

door Robert Aarts, 27 december 2022


Joaquin was bij de NK-kwalificatiewedstrijden eind november vanwege de relatief korte speeltijd een aantal keren door de klok gegaan. Voor hem een stimulans om mee te gaan doen met rapidtoernooien om het spelen onder tijdsdruk te verbeteren. We gingen zaterdag 17 december dan ook op weg naar Weesp, waar een schaaktoernooi plaatsvond met als speeltijd 25 minuten per persoon. Een toernooi waarbij alle spelers bij elkaar in één grote groep zitten. Naast de geldprijzen voor de bovenste plekken, waren er ook veel prijzen in natura voor de beste spelers met weinig punten.

Na een uurtje met de trein kwamen we zaterdagochtend aan in Weesp. Door de winterse gladheid kwam een aantal schakers niet opdagen, waardoor er iets later werd begonnen. Maar om 10.15 was met 62 deelnemers de start van de eerste ronde in ‘Het Lichthuis’. Een prachtig gebouw met voldoende ruimte, veel licht, rust en een fijne kantine.De eerste drie rondes gingen crescendo voor Joaquin. Zo af en toe kwam hij in tijdnood, maar toch was er drie keer winst. Ondertussen was ik zelf een rondje gaan lopen in Weesp. Heerlijk weer en er was een echte kerstsfeer.In de vierde ronde moest Joaquin tegen de voormalig wereldkampioen correspondentieschaak, Gert Jan Timmerman. Joaquin dacht al snel een pion te kunnen snoepen, maar deze pion bleek zwaar vergiftigd. Er raakten stukken van Joaquin ingesloten en de partij ging rap verloren. Gelukkig was er nu tijd om eventjes een frisse neus te halen, want er was geen lunchpauze en tussen de rondes in zat telkens maar vijf minuten pauze.

De vijfde ronde werd op een mooie wijze gewonnen. Joaquin was erg tevreden over zijn spel en daarom hieronder een blik op de eindfase waarbij een paard werd geofferd.


Na het Dame-Indisch in de opening, komt Joaquin beter te staan. De zwarte stelling staat op instorten: 21.Pxh5+ gxh5 22.Dxh5 Pg6 23.Dh6+ Kg8 24.Lxg6 fxg6 25.Dh8+ Kf7 26.Th7#, en het vierde punt is binnen voor Joaquin.

Joaquin stond er nu prima voor. En dat werd na winst in de zesde partij alleen maar beter. In de zevende en laatste partij raakte hij met zwart verdwaald in een zijvariant van het Nimzo-Indisch, maar wist wel een remise binnen te slepen. En daarmee had hij 5½ uit 7 gehaald! Een prachtig resultaat, goed voor een 4e plek in het eindklassement en de prijs voor de beste jeugdspeler van het toernooi. Met een mooie geldprijs verlieten we in het donker Weesp en konden we weer terug naar Rotterdam.