Open Kampioenschap van Utrecht, 10-12 mei

door Robert Aarts, 28 mei 2024


Met maar liefst 240 deelnemers ging op 10 mei het OKU 2024 van start. In drie dagen tijd werden er zes rondes afgewerkt met een speeltempo van 1 uur en 50 minuten per persoon plus 10 seconden per zet extra. Het toernooi vond plaats in het kantoor van Berenschot. Dat bevindt zich bij een bedrijventerrein zodat we voor het avondeten de brug over moesten naar Kanaleneiland. Maar het was gelukkig het hele weekend prachtig weer, dus dat waren fijne wandelingen.

Het kantoor van Berenschot is niet echt een mooi gebouw, maar het is wel groot en ondanks de hoge temperaturen buiten was het binnen nog goed te doen. De schakers van de drie groepen waren verdeeld over een vergaderzaal en de kantine.Vanuit RSR IT waren opvallend genoeg maar twee spelers aanwezig, namelijk Joaquin (in groep A) en Esko (in groep C).


Foto Markus van Rest


Foto Edith van Putten

Er waren voor de analyses van de partijen twee toernooicoaches aanwezig, grootmeester Jan Werle was er zaterdag en grootmeester Dimitri Reinderman was er zondag. Daarnaast gaf Anna-Maja Kazarian vanuit de speelzaal live commentaar bij de partijen.Joaquin moest stevig aan de bak en kwam uiteindelijk uit op 2½ uit 6. Daarmee werd hij 51e van de 85 deelnemers in de A-groep. Vooral over zijn tweede overwinning was hij erg te spreken.


OKU, 12 mei 2024, Robin Reichardt – Joaquin Aarts

De volgende stelling is op het bord gekomen. Joaquin staat beter, maar moet nog wel de goede zetten vinden, terwijl zijn dame wordt aangevallen. En dat doet hij:
1...Pe4+! (en ook de witte dame staat nu aangevallen) 2.fxe4 fxe5+ 3. Lf3 Txf3+! 4.exf3 (ook Kxf3 verliest door 4...Tf8+) Tc2+ 5.Kg1 Dxe3+ en wit gaf op.


In groep C wist Esko heel mooi 4½ uit 6 te halen, waarmee hij gedeeld vierde werd van de 72 deelnemers. En dat betekende een geldprijs voor Esko.


Na een behoorlijk lange prijsuitreiking (er werden ook familieprijzen, schoonheidsprijzen en jezelfbeduvelprijzen uitgereikt) waren we zondag rond 19.00 klaar. Het was een geslaagd toernooi!