Weekendtoernooi Nova College in Haarlem

door Jungbin, met aanvullingen door Robert, 1 juli 2019


Van 28 juni tot 30 juni werd het Nova College schaaktoernooi gehouden. Ik was als enige van onze club aanwezig. Ik ging samen met een vriend van schaakvereniging CSV naar het toernooi met het openbaar vervoer. Toen we daar aankwamen was het wel druk; er waren maar liefst 150 deelnemers. Die waren verdeeld over twee groepen, groep A voor spelers > 1850 en groep B voor spelers < 1900. Er waren zes ronden, het speeltempo was 90 minuten per persoon plus 15 seconden increment per zet.

De eerste ronde begon al op vrijdag maar toen nam ik een bye. Dus ik begon vanaf dag 2 op zaterdag. Toen we er waren, begonnen we vrijwel gelijk aan ronde 2. De opening ging vrij matig, in het middenspel offerde ik twee pionnen om matdreiging tegen te gaan. Dat bleef goed gaan, tot mijn tegenstander een paard offerde om mijn dame in te sluiten, en toen was het vrijwel gelijk over.

De rustpauzes waren redelijk ruim, zelfs als je een prima partij speelde moest je lang wachten. Toen begon ik met veel moed aan de derde ronde. Ik stond in de opening al gauw snel een pion achter, maar mijn tegenstander sloeg echter vrij snel daarna een gedekte pion. Nadat we verder het spel waren ingegaan, deed mijn tegenstander een gecombineerde aanval wat me uit eindelijk een stuk voor twee pionnen kostte. Ik bood remise aan en dat werd geaccepteerd.

Toen moest ik alweer een hele tijd wachten. In de vierde ronde begon ik heel slecht in de opening, maar ik kon het een beetje ombouwen zodat het middenspel toch uiteindelijk redelijk liep. In het eindspel stond ik een kwaliteit achter, maar ik had een pionnenmeerderheid dus het leek niet verloren. Maar toen werd gezegd dat ik een stuk had aangeraakt. Ik had echter het stuk alleen recht gezet na het gevraagd te hebben. Na een hoop discussie werd besloten dat ik hem alsnog moest zetten, waardoor ik bijna meteen verloor.

Op zondag hadden we ons verslapen, omdat we laat in bed lagen door de late partij van zaterdag. We hadden hierdoor onze trein gemist. Maar toen we aankwamen, bleek dat we geluk hadden. Maar 5 minuten te laat en we konden gelijk beginnen. Ik had die ronde als zwart een geaccepteerde Damegambiet. In het middenspel wist ik haar paard op te sluiten, ik probeerde allerlei trucjes uit. Maar toen moest ik een vrijpion verdedigen en dat werd in het eindspel uiteindelijk te veel, die pion promoveerde tot een dame. Ik gaf toen op.

Ik had daardoor heel veel tijd om te herstellen van de vermoeidheid van de afgelopen dagen. En dat deed mij blijkbaar goed, want de laatste ronde ging gesmeerd. Ik speelde zoals gebruikelijk Siciliaans in de opening, de Najdorf variant. En in het middenspel ruilde ik twee paarden voor een toren en twee pionnen. En een pion werd een dame en toen gaf mijn tegenstander op.

Uiteindelijk 2 punten uit 6 partijen. Het was zwaar maar ik heb er veel van geleerd. Matthew Sadler, de nummer twee van Engeland, won voor de vijfde(!) keer het toernooi.