Plas beste van de losers in NK

door Rob van der Plas, 8 februari 2022


Geen verplichte mondkapjes, geen QR-codes, geen testen voor toegang: correspondentieschaak is de ideale sport in deze onzekere tijden. De afgelopen jaren kon ik me dan ook volop uitleven in deze ultieme onthaastingsdiscipline, waar je over een zet gemiddeld 5 dagen mag nadenken.

Mijn rating was hoog genoeg om me in te mogen schrijven voor de finale van het Nederlands Kampioenschap 2018. Deze finalegroep begon in 2020 en bestond uit 19 spelers die allemaal tegelijk tegen elkaar speelden.

Veel sneller dan verwacht kon ik mijn eerste volle punt bijschrijven:

Koval-Plas, stelling na 9...a6

Mijn genaturaliseerde maar van oorsprong Oekraïnse tegenstander was in zijn hoofd al een zet verder en speelde 10.Pbd2??, wat na eerst 10.Lxc6+ bxc6 theorie zou zijn. Over 10...axb5 hoefde ik geen 5 dagen na te denken... Hij stribbelde nog 15 zetten volledig kansloos tegen.


Een andere tegenstander trok zich terug wat wederom een vol punt opleverde. Voor iedereen zou je zeggen, maar drie sukkels hadden al remise tegen hem gespeeld en die resultaten bleven staan. Zo worden laffe remises ook wel eens afgestraft!

Dit betekende in een vroeg stadium twee zwartoverwinningen, belangrijk omdat met zwart winnen in correspondentieschaak, gebruikmakend van alle mogelijke hulpmiddelen zoals Stockfish, vrijwel onmogelijk is geworden. Nu nog ongeslagen blijven en met wit wat overwinningen scoren en ik zou wel eens hoog kunnen eindigen! Aldus geschiedde.

Plas-Compagnie, stelling na 28.Df4-d2

Zwart verloor hier op tijd(!), nogal onnodig als je iedere 10 zetten er 50 dagen bedenktijd bij krijgt, en zelfs vakantiedagen kunt opnemen. Nu tel ik deze zeker niet als gelukje, want met sterk middenspel had ik hier inmiddels een gewonnen stelling bereikt, hoewel er nog een lange weg te gaan is. Zwarts e-pion blijft eeuwig zwak, een tweede zwakte (pion b7) kan gecreëerd worden door de b-lijn te openen. Maar zwart had natuurlijk nog flink kunnen vechten, in plaats van „ik was ziek en had niet door dat je gezet had“... Tsja het blijven schakers zullen we maar zeggen.

Zo kwam ik soepeltjes op een +3 score. Toen moest mijn beste partij nog komen:

Plas-Schulenberg, stelling na 10...Ta8-d8

Net als in het vorige diagram speelde zwart Caro-Kann, naar mijn mening ongeschikt voor correspondentieschaak. Deze variant zeker, ondanks dat pipo’s als Magnus Carlsen dit ook gespeeld hebben :-)
11.Td6!!
Dit is zo’n beetje al winnend.
11...Pg6 12.Lb5 Lg4 13.Pbd2 Lxd6
Als zwart niet op d6 pakt wint wit gewoon een pion op c6. Nu krijg ik een prachtige gedekte vrijpion. Dit lange-termijnplan pakte heel goed uit en zwart kwam er niet meer aan te pas.

De eindstelling zag er op het eerste gezicht nog spannend uit:

Stelling na 36.Kf1-g1

Ieder van ons zou dit op een clubavond nog wel doorspelen denk ik, maar met Stockfish op je schouder is het een makkie voor wit; zwart zit namelijk in zetdwang. Het paard kan niet weg wegens Te7+, als de koning zet volgt Te6 gevolgd door Te7, en zwarts toren moet g7 blijven dekken (wel eerst even het aftrekschaakje verhinderen met Kh1). Wit heeft bovendien nog het plan a4 en b5 tot zijn beschikking. Stockfish geeft +6 dus dan kun je net zo goed opgeven, wat zwart dan ook deed.Zodoende eindigde ik begin vorig jaar ongeslagen op 11 uit 18. Ik was op dat moment de enige met een +4 score dus als alle resterende partijen in remise zouden eindigen dan was ik kampioen! Het lange wachten kon beginnen. Af en toe druppelde een uitslag binnen en een half jaartje later bleek ik nog één serieuze concurrent over te hebben. En ja hoor, ene Eijkenboom wist me op de valreep te passeren met zijn vijfde overwinning, mij als tweede van Nederland toch gedesillusioneerd achterlatend. Unieke kans om Nederlands kampioen te worden net gemist!

Ik richt me nu op de halve finale van het WK waarvoor ik me, na meerdere mislukte pogingen, vorig jaar heb weten te plaatsen. Dit begint in juni en wordt voor mij het sterkst bezette toernooi ooit, met een gemiddelde rating van dik boven de 2400. In een groep van 13 zal ik bij de eerste twee moeten eindigen om me te plaatsen voor het WK-kandidatentoernooi. Mocht dit te hoog gegrepen zijn, dan kan ik met (waarschijnlijk) een 50% score mijn derde IM-resultaat scoren! Ergens in 2024 horen jullie hoe dit is afgelopen...

Klik hier voor de eindstand van het NK (Redactie: of bekijk en klik hieronder voor een schermafdruk).