Mees op het NK-D!

door Margreet, 15 juni 2019


Afgelopen 30 en 31 mei en 1 juni werd het NK-D gehouden in Rijswijk. Alle regionale schaakbonden hebben ergens begin dit jaar kwalificatietoernooien gehouden en de winnaars daarvan kregen een startbewijs voor het NK.

Bij de RSB was het plaatsingstoernooi op 1 en 2 maart in de Klimop in Capelle. Daar wisten zich 8 kinderen te plaatsen, 4 meisjes en 4 jongens. Daar was nog een spannende barrage aan vooraf gegaan tussen 6 jongens met 6 punten. Die mondde uit in een startbewijs voor Mees, Alan en Jesse. Ansh Jakhari van Spijkenisse was toen al kampioen. Het is wel een beetje vreemd dat 1 van die 4 jongens, Jesse van Dongen, er niet was en dat zijn plaats op het NK werd ingenomen door een veel lager geëindigde jongen, Lancelot Kien. Vermoedelijk hebben ze degene met de hoogste rating eruit gepikt en niet degene die het beste had gespeeld (Joris dus).

Ansh en Mees zijn nog E-spelers en hebben daar ook op het NK gespeeld. Ansh is Nederlands kampioen en Mees werd daar 4e (met een overwinning op Ansh!). Beiden wilden zich dus graag ook op het D-kampioenschap bewijzen! De tijdsindeling was erg ruim: iedereen kreeg 55 minuten bedenktijd pp met 10 sec. increment (per zet 10 seconden tijd erbij). Dat betekende dat als je snel klaar was je uren moest wachten op je volgende partij...

Mees begon vol goede moed op donderdag. Ze hadden een indeling gemaakt waar de qua rating bovenste helft van de lijst tegen de onderste helft moest spelen. Mees staat in die bovenste helft en kreeg dus een wat zwakkere speler tegenover zich waar hij makkelijk van won.

Omdat er "Zwitsers" wordt ingedeeld kreeg hij in de 2e ronde iemand tegenover zich die ook had gewonnen, dit keer een jongen met een rating van 1473. Ook die partij wist hij te winnen!Dat was wel een opsteker. Helaas moest Mees daarna heeeel lang wachten want de 3e partij begon pas om 16:00.


Dat was slecht voor de concentratie en erg vermoeiend. De laatste tegenstander (ook met hoge rating natuurlijk) was nu te sterk voor Mees. Jammer, maar 2 uit 3 was toch een heel goede score!

Op vrijdag begon het al meteen met een zware partij: tegen Ansh en deze keer ging het helaas niet goed.


Hier aan de start tegen Ansh

Dan zak je gelijk een stuk in het klassement; enig voordeel is dat je volgende tegenstander ook niet de sterkste is dus de 2e parij wist Mees vrij makkelijk te winnen, waarna uiteraard het lange wachten weer begon. En daarna ook weer een sterke tegenstander waarvan Mees verloor. Eind van de dag, net als donderdag...

Enfin, toen moest hij zaterdag nog aan de bak. Dat was tegen wat minder zware tegenstanders; tegen de eerste speelde hij remise, vervolgens kwam er een overwinning, maar daarna was hij weer zo gestegen dat zijn laatste tegenstander een rating van 1739 had. Dat was teveel, zeker na 3 dagen schaken. Zo haalde Mees uiteindelijk 4½ uit 9, wat toch geen slechte score is in zo'n zwaar bezet toernooi! Maar eigenlijk had hij op meer gehoopt. Volgend jaar beter dus; dan is hij zelf ook D-speler.

De nieuwe Nederlands kampioen in de D was een meisje, het enige meisje dat bij de jongens meedeed, Wendy Huang (waar kennen we die naam toch van?). Mees werd 27e van de 52 deelnemers. Maar volgend jaar eindigt hij beslist hoger!