Jeugdnieuws: NK E @home

door Robert Aarts, 10 april 2020


Vrijdag 10 april was het NK voor de E-jeugd. Huh, een groot schaaktoernooi, hoe kan dat nou? Oorspronkelijk zou het toernooi deze dagen in Waalwijk zijn, maar door de Corona is alles natuurlijk afgelast. De KNSB besloot echter toch een NK E te houden, maar dan digitaal. Daar zitten natuurlijk best wat haken en ogen aan (speelt het kind of de ouder, het gebruik van hulpmiddelen), maar ik vind het geweldig dat dit zo georganiseerd is. Tenslotte is de teleurstelling bij kinderen groot, dat NK toernooien niet doorgaan.

De opzet was behoorlijk pittig; er zouden maar liefst zeven partijen achter elkaar geschaakt moeten worden, met vijf minuten per persoon met vijf seconden increment. Uiteindelijk duurde het toernooi bijna twee uur zonder pauze en dat is voor jonge kinderen best pittig.

Vanuit onze club deden Tycho en dubbelleden Oscar Verwer (V.) en Oscar Koppenens (K.) mee. Donderdag was er voor de heren nog een intern oefentoernooi. Daar deden ze het goed, dus dat beloofde wat voor vrijdag.

Het geheel speelde zich af op Chesskid. Niet zo heel kijkvriendelijk (je kon niet zien tegen wie kinderen gespeeld hadden), maar het was toch behoorlijk goed te volgen. De Oscars begonnen goed, Tycho begon moeizaam. Oscar V. moest in de derde ronde tegen regiogenoot Prayan Sai Kumar. Die partij verloor hij helaas, doordat hij al snel een toren kwijtraakte. Prayan ging nu serieus meespelen om de titel, Oscar V. wist daarna echter knap te winnen met een vork gevolgd door mat. Hij had nu 2½ uit 4, Oscar K. 3 uit 4 en Tycho 2 uit 4.

De pot daarna miste Tycho meteen een matdreiging, ai, ai, heel snel eraf. Ook de Oscars verloren vrij snel. In de volgende pot ging Tycho verkeerd om met het Middengambiet (e4-e5,d4-f6? is niet goed, de pion moet geslagen worden), waardoor hij vrij snel werd gepend. Toen wist zijn tegenstander het kennelijk niet meer, want hij ging heel stroperig spelen. Tycho beet zich in de partij vast en in tijdnood ging de tegenstander in de fout en had Tycho de dame te pakken. Oscar V. wist ondertussen met een pion achterstand erg knap het pionneneindspel goed uit te spelen. Tycho en Oscar K. hadden nu 3 uit 6, Oscar V. 3½ uit 6. Tommy Grooten had ondertussen 5½ uit 6 en alleen Jonathan Vijver vormde met 5 uit 6 nog een bedreiging.

In de laatste ronde speelden Tommy en Jonathan om de titel. Oscar K. en Tycho moesten tegen elkaar. Oscar K. had al snel een octopus en een pion op de zevende rij. De koning van Tycho moest helemaal naar de overkant vluchten (c7 zelfs!). Door goed te ruilen bracht Oscar K. het punt binnen. Oscar V. won ook zijn laatste partij. Tommy won tegen Jonathan en werd Nederlands kampioen. Tweede werd Prayan, derde Jonathan en vierde Parsa van Klim-Op.

Oscar V. was met 4½ uit 7 gedeeld zesde, Oscar K. met 4 uit 7 gedeeld elfde en Tycho zat met 3 uit 7 in de middenmoot. Al met al een leuk evenement, misschien gaat dit ook voor andere jeugdcategorieën nog zo plaatsvinden.

De eindstand: