Verslag Schaken (bijna) aan de kust, 11 september, Wassenaar

door Robert Aarts, 14 september 2021


Een van de eerste schaaktoernooien waar Joaquin ooit aan meedeed, was Schaken aan de Kust en het werd een jaarlijkse traditie om hieraan mee te doen. Het vond plaats in café Zeekantje in Scheveningen met gewoon de muziek aan, voetbal op het scherm en snookerspelers om je heen. Bij mooi weer werd er geschaakt op het terras met uitzicht op zee. Het leuke was dat er allerlei soorten spelers door elkaar aanwezig waren, jong en oud, beginnende schakers, maar ook hele goede schakers. Zo won topschaakster Anna-Maja Kazarian ook een keertje. De sfeer was ontspannen, een aantal schakers kwam zo de discotheek uitrollen.Door Corona kwam de klad er echter in. Toen overleden ook nog de medeoprichter en de wedstrijdleider en ging ook nog Zeekantje definitief dicht. Maar het lukte oprichter Richard van Dalfsen om een nieuwe locatie te vinden, namelijk restaurant De Baron in Wassenaar. Wel wat verder van het strand vandaan, dus de toernooinaam werd Schaken (bijna) aan de Kust.

Er konden maximaal 50 mensen meedoen, 5 bleven er weg, dus uiteindelijk begonnen 45 deelnemers aan het toernooi. De muziek ging wel uit, waardoor het, afgezien van een paar luidruchtige Russische ouders, eigenlijk een doodnormaal serieus schaaktoernooi werd. De schakers waren fris en uitgeslapen en het niveau was ook een stuk hoger dan in voorgaande jaren.

Joaquin wilde vooral in de opening het Marshallgambiet oefenen (1.d4 d5 2.c4 e6 3.Pc3 c6 4.e4). Hij was best tevreden over hoe de openingen verliepen, maar in het eindspel legde hij het tegen een paar sterke schakers toch af. Met 3½ uit 7 kwam hij uiteindelijk in de middenmoot terecht met een 24e plek. Vanuit de club deed ook Philip Westerduin mee en die werd keurig 10e met 4½ uit 7.Al met al een geslaagd toernooi, ik heb zelf nog een stevige wandeling naar het strand kunnen maken. We misten alleen wel een beetje de losse sfeer van Zeekantje. Toernooiwinnaar werd Gerard Milort met 6 uit 7. Op de terugweg hebben we nog het (oerlelijk vinden we) tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer bekeken.