KNSB-team 3 wint ruim

door TL Rik, 11 oktober 2023


Afgelopen zaterdag is de KNSB-competitie ook voor het derde team van start gegaan. Deze poule is wat kleiner, waardoor er de 1e ronde niet gespeeld werd. Voor deze ronde moesten we aantreden tegen Spijkenisse 3.

Na ruim een 1½ uur spelen werden de eerste resultaten zichtbaar. Naast mij hoorde ik iemand “Dat is niet handig” mompelen. Dit bleek van de tegenstander van Manixia te komen. Hij had een paardvork toegelaten. Manixia kon dit vervolgens snel afmaken, waardoor het 1e punt binnen was.

Simon volgde niet veel later. Hij had ook redelijk snel een pionnetje buit gemaakt. Dit kon hij zonder problemen afronden, waarmee de stand 2-0 werd.

Brian moest vervolgens de 1e nederlaag incasseren. Zijn tegenstander kon met de torens binnen komen, waardoor het niet lang meer houdbaar was en er niets anders op zat dan op te geven.

Het volgende punt kwam van Bas. Hij stuurde de volgende analyse van de winnende aanval mee:

Daarna kon ik zelf een punt voor het team binnenhalen. Ik was niet goed uit de opening gekomen. Bij een aanval ging mijn tegenstander echter zelf in penning staan, waardoor de kansen keerden. Ik won het stuk en kon dit vervolgens met succes afronden.

Leo kwam vervolgens remise overeen met zijn tegenstander. Hij schreef het volgende over de partij: Het was een Siciliaanse opening, de pionnenstructuur was de zgn. egelopstelling. Dit betekent secuur verdedigen voor zwart, om later tot een meer offensieve opstelling te komen. Bij de tegenstoot d5 en later d4 verloor ik echter een pion. In het spel wat volgde koos mijn tegenstander voor de afruil van de grote stukken. Het eindspel moest nog even nauwkeurig gespeeld worden (met een pion minder). Maar het lukte me tot een remise te komen.

De volgende remise kwam van Wouter. Hij schreef daar het volgende over: Naar Spijkenisse ga je niet voor je lol. Ik besloot met de fiets te reizen, zodat ik in elk geval aan mijn conditie werkte. Mijn sympathieke tegenstander had na de eerste zeven zetten een half uur van zijn tijd verbruikt, zodat ik al visioenen kreeg van winnen op tijd, terwijl we naar mijn idee nog volop in de theorie zaten. Iets Ragozin-achtigs, waarbij ik mijn zwartveldige loper op g5 al vroeg moest ruilen tegen een nietsdoend paard op f6. Ik had dus wit. Met een loper op b4 en een dame op a5 bleef mijn kermispaard op c3 vrolijk zettenlang in de penning staan, tot ik erachter kwam dat het dientengevolge niet-rokeren op enig moment in tijd niet vol te houden was, en misschien ook niet zo onschuldig als ik dacht, zodat ik vol in het middenspel nog steeds de loper op f1 had, de koning op e1, nog steeds in een penning staand, een werkloze toren op h1, en een dame op c2 in een penning van een inmiddels op c8 verschenen toren, maar wel in de overtuiging dat mijn mooi geposteerde en niet weg te jagen racepaard op d5 voor compenserende dreiging zou zorgdragen. Zwarts koning stond gelukkig ook nog in het midden en had geen zin om kort te rokeren vanwege de ontbrekende g-pion. Zoals vaker was ik pessimistischer over mijn stelling dan nodig. De computer gaf wit ondanks alles een flinke plus. Je kan dat beter in de gaten hebben als je nog achter het bord zit trouwens. Ik begon wat schaakjes te geven met mijn prijspaard van d5 en tot mijn verrassing liep de zwarte koning niet veilig naar f8, maar kwam hij telkens brutaal terug om weer schaak gezet te worden. Remise. Misere mag ook. Ik had heerlijk fietsweer op de terugweg.

Als laatste was het de beurt aan Rawi. Voor het team was winst niet meer noodzakelijk en het zag er ook niet naar uit dat dat er in zat. Hij had een open koningsstelling en meerdere stukken waren met de aanval bezig. Zijn enige troef was echter een ver opgerukte vrijpion. Zijn tegenstander dacht dat het promoveren van die pion geen kwaad kon, maar zag echter 1 mat combinatie over het hoofd. Daar maakte Rawi gelijk gebruik van en zo konden we ook dit laatste bordpunt binnenslepen.

Daarmee komt de eindstand op 6-2, dus een mooie start van dit seizoen.

 Spijkenisse 31439-RSR Ivoren Toren 316442 - 6
1.Rob Kalkman1817-Bas Muntslag18180 - 1
2.Wim Groenheijde1573-Rawi Wortman17450 - 1
3.Fred van den Broeck1293-Wouter Scheffer1644½ - ½
4.Jerry Sandifort1420-Simon de Visser16400 - 1
5.Rienk Pluim1357-Manixia Wortman16080 - 1
6.Martin Verheul1393-Leo Veth1583½ - ½
7.Herman van Os1426-Rik Wortman15870 - 1
8.Wim den Haan1232-Brian van Kanten15231 - 0