Gelijkspel van gehavend derde team tegen Sliedrecht 3

door TL Rik, 17 maart 2023


Afgelopen zaterdag speelde RSR Ivoren Toren 3 in de KNSB-competitie tegen Sliedrecht 3. Naarmate de partijen verder vorderden, leek het team op een ruime overwinning af te stevenen. Met de finish in zicht kantelde dit helaas en moesten de matchpunten worden gedeeld.

Het samenstellen van het team was dit keer al een zware dobber. Het team heeft een mooie mix tussen senior- en jeugdspelers, maar dat geeft een lastige situatie in periodes dat er veel toetsen zijn op school. Hierdoor moesten we op zoek naar 6 invallers en was het team pas de avond voor de wedstrijd rond.

Van onze spelers was Angelo als 1e klaar. Nadat hij in zijn partij zijn dame kwijtraakte, zat er niet veel anders op dan de partij op te geven.

Gelukkig kon David de stand snel daarna gelijk maken. In een pionneneindspel met een pion meer wist hij de koning van zijn tegenstander steeds verder naar achteren te drukken en voor zijn tegenstander zat er ook niets anders op dan opgeven.

Daarna was het de beurt aan Brian. Hij had een lastige partij, maar wist dit knap te houden en er remise uit te halen.

Rik kreeg in zijn partij ook weinig ruimte van zijn tegenstander en had moeite om zijn stukken in de aanval te krijgen. Zijn tegenstander hield echter te weinig rekening met een vrijpion en nadat hij daar mee ging lopen kantelde de partij en kwam het team op voorsprong.

Ed volgde niet veel later met een remise en daarmee kwam de tussenstand op 3-2.

De andere 3 partijen zouden nog lang duren, maar een 1e inschatting leek gunstig voor ons. Bij 2 borden hadden we een duidelijk voordeel en bij het 3e bord leek remise ook het minst haalbare. Helaas kantelde dit naarmate de partijen vorderden.

Bij Leo leek het even de verkeerde kant op te gaan. Zijn tegenstander had een pion die dicht bij promotie was. Dit deed zijn tegenstander echter niet handig. De dreiging was daarmee uit de partij en remise volgde later.

Wouter was in een eindspel met paard + 2 pionnen tegen een loper + pion gekomen. Alhoewel de koning van Wouter een stuk actiever stond, was winst hier helaas niet haalbaar en werd dit ook remise.

Daardoor was het aan Shakir om gebruik te maken van de laatste kans op winst van het team. Zijn tegenstander was slecht uit de opening gekomen, maar wist na afruil zijn resterende stukken en pionnen echter beter samen te laten werken. Hierdoor kon zijn pion steeds verder naar voren oprukken. Een torenoffer met promotiedreiging werd uiteindelijk te veel. De pion promoveerde niet veel later en hoewel Shakir het nog probeerde, viel dat uiteindelijk niet meer te houden.

Daarmee werd de eindstand 4-4. Gezien we tegen de nummer 2 speelden met de perikelen vooraf is het natuurlijk een prestatie om tevreden mee te zijn. We delen niet langer de laatste plek van de poule en hebben nog 2 rondes om verder terug in de middenmoot te komen.

 Sliedrecht 31568-RSR Ivoren Toren 314884 - 4
1.Yaro van Beest1597-Leo Veth1619½ - ½
2.Martijn Stoker1674-Ed van Doorn1557½ - ½
3.Jurgen de Haan1688-Shakir Salih14801 - 0
4.Maarten Hartkoren1452-Wouter Scheffer1635½ - ½
5.Bert Dobber1628-Brian van Kanten1517½ - ½
6.Kees van der Does1683-Rik Wortman15390 - 1
7.Tjerry Hut1545-Angelo Ayala13641 - 0
8.Rik Versteeg1278-David Meijboom11920 - 1