Zelfs zonder 0.0 blijft de motor van Team 2 draaien

door TL Djeez, 24 maart 2024


We moesten wel even op gang komen tegen Sliedrecht 2, maar daarna zoefden we soepel op cruise control naar de eindstreep. Blazen hoefden we niet na afloop, maar dat was geen punt geweest. Gewoon bier was er al niet in De Banier, maar nu bleek er ook geen alcoholvrij in de koelkast te staan. Dat zorgde voor een weinig uitgelaten stemming, terwijl ons eerste team toch glorieus kampioen werd tegen Goes en het derde team dat in de vorige ronde al was geworden. Het tweede blijft helaas hangen in de vierde klasse, maar we spelen toch best een goed seizoen.

Na een tam ruilvariantje verzuchtte Sander: “Mijn tegenstander spiegelde mijn eerste 15 zetten en bood toen remise aan.” Dat werd vanzelfsprekend aangenomen door onze man, die graag zijn ongeslagen plusscore vasthoudt.

De buren aan bord 1, Paul T. en Jerry van Rekom, speelden een Witte Leeuw waar de muziek ook al snel uit verdwenen was. En Paul was vervolgens ook snel verdwenen. Golfen zeker?

Mijn Deep Prep voor Meinte Smink kon al op zet 1 de shredder in. Gelukkig kende ik deze variant ook best aardig. Ik won knap een pion en probeerde toen uit alle macht toch nog voor remise te gaan. Maar Meinte wilde niet meewerken en liet me ontsnappen met een vol punt. Na mijn verprutste toreneindspel uit de vorige ronde, verliep deze uitvoering van hetzelfde genre dus iets succesvoller. Bedankt voor de schop onder mijn kont, Paul en Bent.

Edwin won een paar pionnen en tikte dat rustig uit. Zelfs een krampaanval van zijn tegenstander Hans Klein bracht hem niet van de wijs. Als deze ronde nog meetelt voor de aprillijst, dan overschrijdt hij de 2000-grens. Mede dankzij de ratingcorrectie van 1 maart uiteraard. Uitprinten en boven je bed hangen!

Leonardo had een spannende Siciliaan op het bord, die hij (met enig fortuin?) mooi won. Buurman Wijnand vond die partij veel leuker dan de zijne.

Wijnand: “Op bord 8 mocht ik het opnemen tegen Willem Kuiper. Willem was duidelijk voor een remise naar Rotterdam gekomen. Na dameruil op de 9e zet bood hij al remise aan. In het middenspel kon ik geen speelplan vinden. Ik liet een toren op de 2e rij toe, maar Willem speelde dit niet goed uit en ik kon de toren neutraliseren. In het eindspel kwam hij ook weer beter te staan, maar wist ook hier de winst niet te vinden. En met minder tijd op de klok ging hij in op zetherhaling. Ik vond het achteraf iets hebben van een self-fulfilling prophecy: ondanks de geboden winstkansen je zo gedragen dat er toch remise uitkomt, omdat je dat nu eenmaal hoopt.”

Bent is on fire dit seizoen en ook nu vatte zijn bord weer vlam. Hij heeft de rechten bemachtigd voor een nieuw deeltje in de bekende serie van Shirov. “Ik viel aan op de koningsvleugel en mijn tegenstander aan de andere kant. Helaas had ik iets te gretig gespeeld en daardoor stond hij aanvankelijk een stuk beter. Gelukkig schatte mijn tegenstander mijn aanval gevaarlijker in dan ik en na een paar verdedigende zetten van hem ruilden we de dames af naar een gelijk en gecompliceerd middenspel. Maar met een gigantisch tijdvoordeel voor mij. Met weinig tijd op de klok wist mijn tegenstander niet de juiste zetten te vinden en toen won ik een stuk en de partij.”

Volgens het ludieke verslag van de tegenstanders (zie hier) had de partij van Mark tegen Bert Terlouw in remise moeten eindigen. Maar dat was buiten Mark gerekend, die helaas een geslaagde verliespoging deed.

Weer een mooie overwinning voor het tweede, maar meer dan runner-up zit er niet meer in.

 RSR Ivoren Toren 21935-Sliedrecht 219055½ - 2½
1.Paul Tromp1986-Jerry van Rekom1911½ - ½
2.Sander Vogelesang1965-Theo Dekker1963½ - ½
3.Mark Beijen1969-Bert Terlouw19230 - 1
4.Bent Blokland1919-Teunis den Rooijen19601 - 0
5.Edwin Ma1994-Hans Klein18921 - 0
6.Jason Zondag1930-Meinte Smink19151 - 0
7.Leonardo Ayala1849-Johan van de Griend18611 - 0
8.Wijnand Rijnders1867-Willem Kuiper1814½ - ½