Zwijnen op Zuid

door TL Djees, 17 december 2023


Na de traditionele remise van Sander (nu wel netjes toestemming gevraagd), dacht ik dat we met 4½-3½ zouden verliezen van Shah Mata. Maar het liep weer eens heel anders, want Leonardo, Mark en Bent slaagden erin om van Zuid te ontsnappen met volle punten op zak. Zeker van die laatste twee was dat een geslaagde Houdini-act.

Mark: “Ik dacht een vrij standaard opstelling te krijgen, maar mijn tegenstander David van der Mast kwam met zijn g-pion opstomen. Dat kwam een beetje als een verrassing. Hij kwam beter te staan en ik besloot een kwaliteit te offeren, maar dit gaf me niet genoeg compensatie. Ik speelde opportunistisch verder, maar dat leek te mislukken totdat ik in wederzijdse tijdnood pardoes zijn dame kon winnen”.Bent slaagde erin dit eindspel te winnen (!) met zwart. Eigenlijk kan je beter zeggen dat Teun Koorevaar het verloor.Natuurlijk ging Bent hier actief verder met ...Kd4. Ik schatte in dat hij het zo misschien remise kon houden, maar het is met goed spel van wit toch echt verloren. Aardig om dit eens ouderwets op een bord te zetten en zelf te analyseren, zonder meteen een engine aan te switchen. Bent en Teun moesten het ook op eigen kracht doen, met 10 man rond het bord (alleen Sander was al weg en zelfs daarvoor had hij toestemming gevraagd). Bent geeft zelf ook nog even een impressie van het spektakelstuk: “We speelden een vrij rustige opening en we kwamen er erg gelijk uit. Mijn tegenstander besloot om het niet meer rustig aan te doen door f4 te spelen. Dit was geen goed idee en ik kreeg dan ook mijn kansen. Ik besloot mijn voordeel te gebruiken en een kwaliteit te winnen. Hiervoor moest ik g5 spelen, maar ik had de gevolgen erg onderschat. Na flinke complicaties en tijdnood kwam ik in een toreneindspel met 2 pionnen minder. Na een aantal zetten had ik al door dat mijn tegenstander niet goed wist wat hij aan het doen was. Hierdoor kreeg ik opeens remisekansen. Uiteindelijk dreigde ik met een pion op e3 remise door zetherhaling te forceren. Alhoewel wit nog steeds kansen had op een overwinning, koos hij voor de verkeerde kans. Ik kon mijn pion promoveren en had mat in 5 toen mijn tegenstander opgaf.

Leonardo speelde in onderstaande stelling tegen John met de prachtige achternaam La Gordt Dillie het sterke ...e5! en kreeg daardoor een voordeel, dat hij met vaste hand uitbouwde naar winst.Ik was toen al uren klaar, zodat ik mij volledig op mijn rol van TL kon concentreren. Tegen Bram Steijn heb ik een stuk of 5 zetjes zelf moeten verzinnen, de rest was voorbereiding. Meer dan remise leverde het niet op, maar het was maar goed dat ik niet nog meer zetjes zelf moest verzinnen, want dan was het misschien verkeerd afgelopen. We vroegen ons na afloop wel af of ik niet een pion had kunnen winnen, na een mogelijke onnauwkeurigheid van Bram. Dat blijkt achteraf inderdaad zo te zijn (zie het diagram: Pxd5 i.p.v. het gespeelde Tac1), maar of dat voldoende was geweest voor de winst is zeer twijfelachtig.Ook Paul T. was allang klaar. Hij kreeg een remiseaanbod in een stelling waarin hij slecht stond. Tegenstander Rob Leemans verklaarde dat hij het fysiek niet veel langer had kunnen volhouden en daarom maar voorstelde om het punt te delen. Paul vond zelf dat het remiseaanbod aannemen zijn beste zet van de middag was.

Nog een vluggertje had Edwin. Hij had geen moeite met Quinten Oldekamp. Edwin had met zwart al na een zet of 5 een betere structuur en was verder in ontwikkeling.

Wijnand verloor van Chris Willemse en dat was niet ingecalculeerd. Hij zag na Dd3? een vervelend tussenzetje over het hoofd.Wijnand hoopte natuurlijk dat Chris nu zou nemen op b2, maar die wist dat dat ding meestal giftig is en speelde ...d5! Dit kostte Wijnand materiaal (als de loper wijkt komt ...La6).

Wie meegeteld heeft komt uit op 2½-5½ voor ons. Netjes, maar wel wat geflatteerd.

 Shah Mata 11821-RSR Ivoren Toren 218782½ - 5½
1.Rob Leemans1850-Paul Tromp1977½ - ½
2.David van der Mast1943-Mark Beijen18890 - 1
3.Bram Steijn1992-Jason Zondag1878½ - ½
4.Quinten Oldekamp1780-Edwin Ma19440 - 1
5.Cees van Oosterom1776-Sander Vogelesang1935½ - ½
6.Teun Koorevaar1691-Bent Blokland18690 - 1
7.Chris Willemse1676-Wijnand Rijnders17891 - 0
8.John la Gordt Dillie1856-Leonardo Ayala17450 - 1