Spijkseeing

door TL Jason, 8 oktober 2023, met aanvulling


Tweede ronde, Spijkenisse uit. We misten ervaren kracht Paul T. maar Keet (over ervaren krachten gesproken) ving die mogelijke aderlating geweldig op.

Edwin zat, na zijn geslaagde KNSB-debuut van vorige keer, op bord 1. Hij heeft trouwens ook gewoon de hoogste rating van het team. Maar hij hoefde zich niet te bewijzen, want zijn tegenstander kwam niet opdagen. Dat was een wel heel eenvoudig punt en erg lekker om zo op voorsprong te komen.

Het eerste echte resultaat kwam aan het staartbord. Leonardo: “Ik speelde tegen mijn viertalteamleider Jungbin en het werd een doorsnee exchange Slav. We zaten allebei nog ongeveer in theorie, toen Jungbin na een tijdje remise aanbood. Ik zag geen manier om voordeel te halen, dus ik accepteerde.” Daarna gingen ze tot in de vroege uurtjes vluggeren. Die partij had dus ook net zo goed op papier afgedaan kunnen worden.

Keet was na afloop volledig de weg kwijt. We deden een halfuur over 700 meter naar de metro, maar haalden zo wel het maximale uit onze sightseeing in Spijk City. Leo Veth vroeg hoe ver het nog naar België was. Gelukkig zag Keet op het bord wel de juiste (winst)weg, vanuit zijn nieuwe hyper-provocatieve openingsopzet. Heel knap hoor, tegen Ruud van der Beek.


Keet heeft zojuist druk gezet met 19.f4-f5 en zwart haalt zijn koning uit de penning over de f-lijn, maar dat kost hem een pion en daarmee eigenlijk ook de partij.

19...Kf8–g8 20.Lg5xf6 g7xf6 21.Pe5–g4! Kg8–g7 22.f5xe6 en later 1–0

Wijnand (zonder baard) deed wat hij moest doen: winnen. “Mijn tegenstander, Zayd Maes wist goed tegenstand te bieden. Hij had echter na een combinatie een aantal zwakke punten gekregen. Door deze aan te vallen verbeterde ik de positie van mijn stukken en zette hem onder druk. Hij maakte daardoor een fout en toen kwam ik twee pionnen voor en won de partij.


Pionnen b7, e6 en g6 zijn zwak, paard e8 kan nergens heen en toren b8 staat passief. Ik dacht aan Tb1-b6 of Tb1-b3-g3. Maar zwart speelde nu ...Df5 en ik kon met Txb7+ de winst binnen halen.”

Bent won ook, van Simone ‘t Mannetje (blijft een grappige naam). Volgens prof. Elo een logische uitslag. Volgens Bent: “We kwamen in een opening terecht die ik een stuk beter kende dan zij en dat was te zien. Ze wist geen compensatie te krijgen voor mijn extra pion en koos er vervolgens voor om iets in het centrum te forceren. Dit werkte alleen niet en ik won een tweede pion. In een toren en dame eindspel zette zij veel druk op mijn pionnen, maar ze vergat haar koning. In een stelling waarin mat niet meer te voorkomen was gaf ze op.”


Hier volgde ...Te1+ met een geforceerd mat in enkele zetten.

Sander ontpopt zich tot remiseschuiver, weinig mis mee aan een hoog bord overigens. Hij is vaak sterk in het eindspel, maar deze keer viel daar blijkbaar niets te halen tegen Wilmar Meijer. Iets met vier paarden en een sloot pionnen, geloof ik.

Dan nog de mindere resultaten. Mark zit al een tijdje in een hoek waar harde klappen vallen. Naar eigen zeggen was hij te ongeduldig, waardoor hij een kans liet liggen en direct heel slecht kwam te staan. Björn Verstraate maakte het/hem af.

Ik zal mezelf deze keer sparen en niet zeuren over gemiste remisekansen (oeps, doe ik het stiekem toch weer). Ik verloor van de sterkste speler van Spijkenisse 2, Fabian van Buuren, die in hun eerste team niet zou misstaan. Met zwart. Dus tja, niet zo verrassend eigenlijk. Wel jammer.

Al met al een mooie teamprestatie tegen een sterke tegenstander. We hadden wat mazzel met dat gratis punt en bovendien moesten zij een van hun beste spelers als invaller afstaan aan het eerste. Maar daar hebben we maling aan natuurlijk, de punten zijn weer binnen.

Overschie 1 won ook weer, maar we blijven ze lekker in de nek hijgen. Eind november spelen we de kraker thuis tegen hen (ik dacht eerst hullie, maar Genootschap Onze Taal wees mij terecht).

 Spijkenisse 21789-RSR Ivoren Toren 218643 - 5
1.NO-Edwin Ma19930R - 1R
2.Fabian van Buuren2041-Jason Zondag18901 - 0
3.Wilmar Meijer1898-Sander Vogelesang1960½ - ½
4.Bjorn Verstraate1887-Mark Beijen18961 - 0
5.Ruud van der Beek1945-Herman Keetbaas18290 - 1
6.Simone 't Mannetje1509-Bent Blokland17920 - 1
7.Zayd Maes1624-Wijnand Rijnders18100 - 1
8.Jungbin Lee1622-Leonardo Ayala1745½ - ½