19 jaar wachten op een klok

door TL Bas, 10 april 2023


Herinnert u zich 2004 nog? Het was het jaar dat in Nederland het succesvolle sociale netwerk Hyves werd geïntroduceerd. Yasser Arafat was de leider van de Palestijnen, de Olympische spelen werden in Athene gehouden en het tweede KNSB-team van RSR Ivoren Toren werd voor het laatst kampioen. Dat team promoveerde naar de tweede klasse KNSB en ontving voor het laatst een kampioensklok van de KNSB.

Sindsdien hebben we in de KNSB-competitie geen kampioenschappen meer kunnen vieren en speelt het tweede inmiddels in de vijfde klasse.

Het werd dus hoog tijd om het tij te keren!

Op 1 april 2023 speelde het tweede KNSB-team de beslissende kampioenswedstrijd tegen De Zwarte Dame 1 uit Kruiningen. Voor aanvang van de wedstrijd stond De Zwarte Dame tweede met een achterstand van 2 matchpunten en 5 bordpunten, hetgeen betekende dat zij met 6½-1½ van ons moesten winnen om kampioen te worden. Alleen de kampioen promoveert naar de vierde klasse.

Nu zijn wij op papier weliswaar sterker, maar onze tegenstander had zich eerder in het seizoen ook al meerdere malen een drakendoder getoond door van sterkere tegenstanders te winnen.

Verder stuurde de teamleider van de tegenstander mij een week voor de wedstrijd een e-mailtje waarin hij mij om parkeertips rondom de Banier vroeg. Het was volgens hem moeilijker om vanuit Kruiningen op tijd aan te komen in de Banier dan met 6½-1½ van ons te winnen.

Het was iets minder intimiderend verwoord dan het nu misschien klinkt, maar toch.

Uiteindelijk waren alleen de tegenstanders van Alda en Jason 10 minuten te laat. Zo moeilijk was het voor onze tegenstanders dus ook niet om op tijd te komen. Van ons winnen met 6½-1½ was een ander verhaal.


De teamleden van RSR Ivoren Toren 2 spelen geconcentreerd de openingszetten. Foto: Robert Aarts

Na niet veel langer dan een uur spelen haalde Yorn op bord 8 het eerste punt binnen. In een Sveshnikov (pp de foto zijn de beginzetten nog te zien) kreeg Yorn paarden op d5 en c7. Dat duo legde de zwarte stelling volledig lam. Yorn speelde dat handig uit: 1 - 0

Jason kwam vroeg met een toren op de zevende rij binnen en kon vervolgens z’n vrijpionnen laten rennen. Hiermee haalde hij het tweede bordpunt binnen: 2 - 0 en was dus het kampioenschap al binnen!

Mijn tegenstander had tot dan toe een perfecte score van 6 uit 6. Nu had hij de pech dat ik net een variant tegen zijn favoriete London speelde waar hij naar eigen zeggen een hekel aan heeft. Tijdens de partij bleek waarom. Hij stelde de rokade uit waardoor ik met een paardoffer zijn koning onder vuur kon nemen. Ik kreeg het materiaal met forse rente terug: 3 - 0.

Na de analyse van mijn partij met mijn tegenstander, kwam ik net op tijd terug om te zien hoe Homayoun het ervan afbracht. Homayoun stond een groot deel van de partij minder maar wist met behoorlijk wat geluk en kunst- en vliegwerk er toch nog een halfje uit te peuren: 3½ - ½.

Wijnand stond voor deze wedstrijd op 5 uit 6. Doordat ik van hun topscorer had gewonnen, had Wijnand de (gedeelde) topscorerstitel van de gehele vijfde klasse voor het grijpen. Wijnand stond de gehele partij een stuk beter en met de e-pion één veld voor promotie leek de winst vrijwel binnen. Zijn tegenstander wist echter met allerlei tactische trucjes het hoofd boven water te houden en uiteindelijk moest Wijnand in zetherhaling berusten: 4 - 1.

Wijnand eindigt het seizoen als onze topscorer met de monsterscore van 5½ uit 7 en kan mogelijk als beloning volgend jaar in de vierde klasse de degens kruisen met het eerste team van zijn jeugdliefde Overschie.

Net als in onze wedstrijd tegen Messemaker 2 speelde Alda een solide pot Realschach of Simple Chess zoals Magnus het pleegt te noemen. Gewoon de regels volgen, weinig franjes en recht op het doel af. Wel zo effectief: 5 - 1.

Sander staat inmiddels bekend om het degelijk afmaken van winnende eindspelen. Zijn partij was hier weer een mooi voorbeeld van: 6 - 1.

Als laatste was Leonardo klaar. Terwijl de sirenenzang van café Mooie Boules door de Banier galmde en zijn tegenstander inmiddels al drie keer remise had aangeboden omdat hij voor het donker terug in Kruiningen wilde zijn, bleef Leonardo stug zijn loper tegen paard eindspel melken. Uiteindelijk gaf de wilskracht en het doorzettingsvermogen van Leonardo de doorslag. Zijn tegenstander maakte een paar kleine foutjes die door Leonardo kundig werden afgestraft: 7 - 1.

Deze score en natuurlijk het kampioenschap was een bekroning van een mooi seizoen met een gezellig en ambitieus team.

Bij deze bedank ik alle teamleden en alle invallers voor hun bijdrage aan het kampioenschap!


Het kampioenschap wordt in stijl gevierd. (Jason checkt hoeveel ratingpunten hij heeft verdiend)

Verslag van de tegenstander: https://dezwartedame.nl/?page_id=4552


19 jaar wachten, maar dan heb je ook wat: de futuristische kampioensklok DGT 2500

 RSR Ivoren Toren 21841-De Zwarte Dame 116917 - 1
1.Homayoun Mohtaat1995-Peter van der Borgt1888½ - ½
2.Sander Vogelesang1954-Eric Clarisse17781 - 0
3.Bas Muntslag1838-Lennard Duynkerke17621 - 0
4.Jason Zondag1871-Rinus den Hollander16261 - 0
5.Wijnand Rijnders1808-Bram Boone1514½ - ½
6.Alda Shabanaj1843-Karel Hoogerland1 - 0
7.Leonardo Ayala1744-Ton van Vliet15771 - 0
8.Yorn van Iersel1674-Ruben de Bruijn1 - 0