De mooiste zet ooit gespeeld

door TL Bas, 14 november 2022


Zaterdag 5 november trad het tweede aan in de laatste episode van de massakamp in twee delen tegen CSV. Vier weken eerder werd CSV 3 aan de kant geschoven met 7½-½. Vandaag stond CSV 2 op het programma. Dit team is een stuk sterker dan hun derde en gelukkig waren wij als team dit keer compleet.

Dat het een lastigere middag zou worden, werd al snel duidelijk toen Simon als eerste de vlag moest strijken op bord 8: 0 - 1. Nu moesten de punten op de andere borden worden binnengehaald. Op dat moment was niet helemaal duidelijk waar dan precies.

De exacte volgorde van de score weet ik niet meer, maar volgens mij was Alda als tweede klaar. Zij en haar tegenstander hadden een wedstrijd gedaan: “Wie kan de meeste stukken tegelijkertijd in laten staan”. Dat leverde voor beide kanten een keer een stukwinst op. De pionnenrace aan het eind van de partij produceerde nog een leuk dame-eindspel maar geen winnaar: ½ - 1½.

Ik hoopte op dat moment dat ik zelf toch wel een punt zou binnenhalen om de stand gelijk te trekken. Mijn tegenstander had in het Koningsindisch een bekend pionoffer gebracht op f4 om zijn zwarte loper op g7 de vrijheid te geven. De compensatie was objectief gezien mager en mijn tegenstander bood prompt remise aan. Ik speelde echter met goede moed door. Niet veel later zag ik een simpele dreiging over het hoofd en moest ik een kwaliteit teruggeven. Nu was ik het die op remise moest spelen. Als TL begon ik op dat moment toch wel te zweten.

Yorn bracht als eerste verlossing door een topsy-turvy partij het beste door de chaos te navigeren: 1½ - 1½.

Vervolgens was het de beurt aan de ster van de middag. Leonardo had de hele middag met wit een gezond voordeeltje. Totdat onderstaande stelling ontstaat. Hij speelt hier volgens eigen zeggen de mooiste zet die hij ooit heeft gespeeld in een officiële partij. Het is misschien niet de beste zet, maar het is wel een zet waar de toeschouwers voor naar de Banier komen. Oplossing onderaan verslag.


Niet veel later was het dus 2½ - 1½.

Wijnand had ergens een kwaliteit gewonnen, maar moest die teruggeven en kwam in een slechter lopereindspel terecht. Zijn tegenstander speelde het netjes uit en Wijnand moest uiteindelijk teleurgesteld opgeven: 2½ - 2½.

Jason ging het met zwart gelukkig beter af. Zijn tegenstander was om nog altijd duistere redenen niet geïnteresseerd in een centrumdoorbraak, ruilde zijn donkerveldige loper af waardoor Jason een ouderwetse drakenloper kreeg. Toen wit ook nog eens zijn koningstelling opende, werd het voor Jason een kwestie van de koning uitroken en materiaal winnen: 3½ - 2½.

Het verlossende punt werd ingebracht door onze kopman. Homayoun bracht in het middenspel een speculatief kwaliteitsoffer. Objectief niet het beste, maar hij benutte heel kundig de praktische kansen van zijn vrijpion en actieve stukken: 4½ - 2½.

De uitslag van mijn partij was dus alleen nog van belang voor de statistieken. Ik had inmiddels mijn kwaliteit weer teruggewonnen. Ik zag echter geen winst in mijn toreneindspel met een pluspion: 5-3.

Geen soepele overwinning, maar het bier en borrelhapjes in café Mooie Boules smaakten er alleen maar lekkerder van.

P.S.: Leonardo speelde 1. Pe8!? Er volgde: 1...Txe8 2.Td7 Te7 3.Txc7 en wit won. Overigens was 1...e4! de enige verdediging. Maar ja, wie vindt er nu zo’n computerzet? Overigens staat wit dan nog steeds heel aangenaam na 2. Pf6+ Lxf6 3. Dxf6.

 RSR Ivoren Toren 21803-CSV 217015 - 3
1.Homayoun Mohtaat2001-Thomas Herrewijn18101 - 0
2.Alda Shabanaj1867-Omar Othman1767½ - ½
3.Jason Zondag1927-Hans Blokland16541 - 0
4.Bas Muntslag1831-Harry Stroosma1722½ - ½
5.Wijnand Rijnders1813-Derk Brus16980 - 1
6.Leonardo Ayala1720-Menno van Beek17011 - 0
7.Yorn van Iersel1664-Robbert Ritsma16901 - 0
8.Simon de Visser1597-Marco Tjepkema15680 - 1