CSV 3 serveert smakelijk
all-you-can-eat-buffet

door TL Bas, 9 oktober 2022


Afgelopen zaterdag speelde het tweede haar eerste KNSB-wedstrijd in Capelle aan den IJssel tegen CSV 3. Oorspronkelijk zouden we deze ronde een bye hebben, maar CSV had op het laatste moment toch nog een derde team ingeschreven. Omdat er in de 6e klasse geen plaats meer was, werd het team bij ons in de 5e klasse geplaatst. Het late vaststellen van de datum was ook een van de redenen dat we met drie (sterke) invallers aantraden. Op papier zou het dus een makkelijke middag worden, maar de resultaten van het eerste leren dat een ratingvoordeel op papier geen garanties geeft. Voorzichtigheid was dus geboden.

De eerste tegenslag kwam nog voor de start van de wedstrijd. Bahman had op vrijdag tot in de late uurtjes het vuur aan de schenen gelegd gekregen door Wouter. Waarna hij à la Firouzja (https://www.reddit.com/r/chess/comments/vnyoml/alireza_firouzja_finally_logs_off_of_lichess_at/) nog wat nachtelijke on-line blitzpotjes speelde. Nog dromend over al die partijen moest Bahman door David een kwartier voor de wedstrijd geradbraakt uit zijn bed worden gelicht. Hopelijk zonder teveel verkeersboetes opgelopen te hebben, konden beide heren 20 minuten nadat de rest van het team de eerste zetten had gedaan achter het bord plaatsnemen.

Bahman bleek echter bijzonder goed uitgeslapen te zijn. Na een halfuurtje kwam de volgende stelling op het bord:


Bahman had onderweg al ergens een stuk verorberd en speelde hier 17...Pg4 en na 18.De1 Lxf3 was het eerste punt binnen: 1-0. Bahman eindigde overigens met meer minuten op de klok dan waarmee hij begonnen was. De nachtelijke blitz training had kennelijk toch z’n vruchten afgeworpen.

Yorn kreeg een smakelijke gefrituurde lever (Fried Liver attack) aangeboden. Yorn sloeg dat aanbod af. Hij offreerde in plaats daarvan zelf een pion. Het was een aantal zetten zoeken naar de compensatie. Maar toen zijn tegenstander zich verslikte in achtereenvolgens een penning en nog een penning gecombineerd met een paardvork stond Yorn plots een toren voor: 2-0.

Leonardo’s tegenstander serveerde een Anglo-Dutch defense waarbij de koning van de tegenstander nogal last had van een tochtig onderkomen. Een gevalletje aanraken is zetten leverde een stuk op. De tegenstander was zo vriendelijk om door te spelen waardoor Leonardo met een paar venijnige zetten nog allerlei klein en groot hout bij elkaar mocht sprokkelen: 3-0.

Wijnand Rijnders is dit jaar lid bij ons geworden om te ruiken aan de glamour en glitter van de KNSB-competitie. Zijn tegenstander heette hem een zeer hartelijk welkom en deed na 14 zetten een stuk in de aanbieding. Wijnand twijfelde geen moment waarna de rest een formaliteit was: 4-0.

Er speelden in de Voorhof in Capelle a/d IJssel 6 teams van 8 personen op 24 borden. Op dit moment werd er nog op 20 borden druk gespeeld. De spelers van onze borden 5 t/m 8 zaten al om 15:00 aan de thee (naast een bakkie leut, de enige beschikbare versnapering...).

Alda’s tegenstander hield slechts een zet of 15 gelijke tred totdat hij vrijwillig zijn pionnenstructuur vernielde. Alda kon de pionnetjes één voor éen als rijpe appeltjes oprapen. Haar tegenstander was zo vriendelijk om zelfs nadat hij een stuk achterstond door te spelen. Dat was voor Alda het sein om over te gaan tot gallery play met haar vrijpionnen in de hoofdrol. Toen één van die pionnen niet meer te houden was, gooide haar tegenstander de handdoek in de ring: 5-0.

Bij David bleven alle stukken lang op het bord. In de volgende stelling vond David de beste en mooiste voortzetting (puzzelt u mee?):


13. Pxf7 Kxf7 14. Pg5 Kg8 15. Pxe6 +- en zwart spartelde tevergeefs nog wat tegen met twee stukken tegen een dame: 6-0.

Terwijl het publiek op de tribunes de polonaise inzette en TIEN, TIEN, TIEN begon te zingen, probeerden Jason en Joaquin ondanks alle herrie het hoofd erbij te houden. Dat was ook nodig, aangezien hun tegenstanders de meest taaie kost voorschotelde.

Jason moest het opnemen tegen een talentvolle junior. Dat jeugdige spel ligt Jason altijd wat zwaar op de maag. Op het moment dat het 6-0 werd, had Jason de volgende gezonde plusstelling op het bord:


Het beste plan voor wit was volgens Stockfish om met een toren op de damevleugel te proberen zwaktes uit te lokken. Op de koningsvleugel kan zwart immers niets. Jason besloot echter om alles op de koningsvleugel open te gooien en dat bleek een gevaarlijke gok die bijzonder slecht uit had kunnen pakken, ware het niet dat zijn tegenstander in betere stelling met remise akkoord ging:


6½ - ½

Ik had Joaquins vader beloofd dat Joaquin wel snel klaar zou zijn omdat twee jeugdspelers die tegen elkaar spelen over het algemeen snel buiten staan. Robert had me toen al gewaarschuwd: je kent Joaquin dan niet. Hij kreeg gelijk: Joaquin was als laatste klaar. Ik verdenk hem er een beetje van dat hij dat express deed omdat hij het wel leuk vond dat op het einde een man of tien rond zijn bord stonden. Hij stelde het publiek niet teleur. In deze stelling:


was de moeilijkheid voor Joaquin in welk lekkers hij als eerste z’n tanden zou zetten. Hij koos voor 1...Txf3 2. De2 Txf2!? (Joaquin weet zijn publiek wel te vermaken!!!) 3. Kxf2 Lxh4 4. Txh4 Dxh4 met mat in een paar zetten. Als laatste mocht hij de felicitaties van tegenstander en teamgenoten in ontvangst nemen. Eindstand 7½ - ½.

CSV 3, bedankt voor de gastvrijheid! Ik hoop dat we in de tweede ronde thuis op 5 november een stuk minder gastvrij zullen zijn voor CSV 2.

 CSV 31264-RSR Ivoren Toren 21775½ - 7½
1.Marco de Koning1529-Jason Zondag1893½ - ½
2.Alain de Callafon1507-Alda Shabanaj18640 - 1
3.Mike Kemner1513-David van Heusden17350 - 1
4.Pieter Visser1454-Joaquin Aarts17560 - 1
5.Marc den Uijl1024-Wijnand Rijnders17900 - 1
6.Marco den Uijl943-Bahman Radfar17420 - 1
7.Thomas Visser1022-Leonardo Ayala17290 - 1
8.Pascal Cialdella1117-Yorn van Iersel16940 - 1