Verslag EGS 2 – RSR Ivoren Toren 2

door TL Bahman, 18 maart 2022


Het was een hectische dag om bij het plaatsje Goirle te komen. Vroeg opstaan en hopen dat iedereen wist, waar die werd opgehaald. Een delegatie ging met de trein en de rest met Angelo in de auto. We kwamen precies op tijd aan en mochten gelijk ten strijde. We hadden geen verrassende opstelling of strategie. Op papier wisten we dat we sterker waren en dat moesten we deze keer weer waar maken.

David op bord 1 kwam goed uit de opening, sloeg op h7 en na enkele zetten won hij zijn loper terug met een geweldige aanval. De tegenstander probeerde er alles aan te doen om de aanval te pareren, maar zag niet de juiste voortzetting om uit de verdediging te komen. David bracht al zijn stukken ten aanval. Dit zorgde voor een verkrampte stelling voor zwart. Uiteindelijk was de druk niet meer te houden en elke zet was bijna gedwongen. En mat was dan ook het gevolg.

Bahman op bord 2 probeerde goed uit de opening te komen door scherpe lijnen te spelen. Zijn tegenstander speelde de opening passief, maar door de lange rokade was de stelling opeens scherp. Bahman rokeerde ook lang en de tegenstander loerde om de loper te spelen, nadat het paard was gespeeld. Bahman zag het gevaar niet, verloor een dame voor een toren en een pion, en dacht dat-ie beter meteen kon opgeven. Gelukkig was de stelling niet helemaal verloren en had zwart nog twee torens en een paard en een loper tegen over D+T+P+L. De tegenstander deed een paar vreemde zetten en kwam verkrampt te staan. Vervolgens deed hij een foute zet, door de loper op d3 te spelen. En toen won zwart een gratis loper. Nu werd het spannend, maar wit stond nog steeds beter, maar die liet de hoofd al hangen ... waarom die loper van het bord vloog. De dame werd buitenspel gezet door de toren op f4 te spelen en gevolg was een blunder van tegenstander. Bahman won dus alsnog.

Jungbin op bord 3 speelde met wit en kwam goed uit de opening. Er was veel druk in het centrum waardoor zijn tegenstander een belangrijke pion verloor. Een paar zetten later won Jungbin een tweede pion. Op dat moment had Jungbin nog maar 10 min gespeeld op de klok en zijn tegenstander had al bijna half uur van zijn tijd verbruikt. Jungbin wikkelde het spel prima af naar een eindspel, wat verder goed werd uitgespeeld. Op het eind maakte de tegenstander een blunder door koning en toren te laten vorken en gaf vervolgens op.

Jungmin op bord 4 speelde goed in de opening, kwam goed te staan en had veel druk en zelfs een pion voor. Zijn koning stond helaas nog in het midden en dat was zijn zwakke plek. Zijn tegenstander maakte van deze zwakte goed gebruik. Stukken werden afgeruild langs de h1-a8 lijn. Het werd vervolgens een toreneindspel, met een pionnenmeerderheid op de damevleugel voor wit. Jungmin probeerde van alles om activiteit te krijgen met zijn pionnen op de damevleugel, maar tevergeefs.


© Schaakclub EGS (schaakclubegs.nl)

Léon Cornelissen als invaller op bord 6 speelde een mooie partij. Hij kwam goed voor met materiaalwinst en ging tijdens de wedstrijd al aan het bier. Hij genoot van de partij en uiteraard ook van het bier. Na de wedstrijd had hij nog veel lol met zijn tegenstander om over van alles en nog wat te praten.

Ibrahim op bord 6 als invaller speelde de opening erg snel, waardoor hij een pion achter kwam te staan. Het middenspel was nog spannend, maar nadat het paard op d6 gepend werd, verloor hij een belangrijk stuk waardoor de stelling niet meer goed te houden was. Zijn tegenstander speelde erg nauwkeurig en liet geen kansen liggen. Ibrahim speelde daarna gewoon nog een potje voor spek en bonen. Het was te zien dat deze beide spelers van het spel hielden.

Leo Veth op bord 7 als invaller behaalde ook een mooie overwinning. Hoe de partij ging weet ik niet meer, maar goed stond hij al vanaf het begin 😊!

Angelo Ayala op bord 8 als invaller speelde een mooie wedstrijd en vertelde mij na de wedstrijd, dat hij al meteen na zet vier wist met welk vlees hij te maken had. Zijn tegenstander gaf al vroeg in de opening een stuk weg. En paar zetten later volgde een volgende stuk. Angelo stond heerlijk en niets kon meer fout gaan en dat gaf hij ook niet meer uit handen. Na een kleine 30 minuten was deze partij dan ook beslist.

Er staat trouwens nog een prachtig verslag op de site van Schaakclub EGS – de Eerste Goirlese Schaakclub.

 EGS 21376-RSR Ivoren Toren 215932 - 6
1.Maarten de Wit1617-David van Heusden17020 - 1
2.Frans Lagerwaard1687-Bahman Radfar17400 - 1
3.Rob van Esch1397-Jungbin Lee15220 - 1
4.Rob Hoekstra-Jungmin Lee16131 - 0
5.Peter Ansems1287-Leon Cornelissen15000 - 1
6.Hannie Hermans894-Ibrahim Abid1 - 0
7.Thijs Spapens-Leo Veth16820 - 1
8.Jerion Roelin-Angelo Ayala13910 - 1