Op vakantie met het tweede

door Bas, 26 december 2019


Terwijl het eerste z'n partijen bij de buren mocht spelen (Erasmus is een kwartiertje fietsen) mocht het tweede op 14 december 140 kilometer verderop in Soerendonk tegen Garde 2 aantreden. Brussel is zelfs dichterbij... Shakir nam het sportief op: "Het is een kleine vakantie!" De uitslagen van de eerste twee wedstrijden leverden winst op (6½-1½ & 5-3), dus vertrokken we - net na het ontbijt - vol goede moed voor een derde zege! We zouden met drie sterke invallers (Bahman, Wouter en Angel) spelen, dus de voortekenen waren goed. Zoals het grootstedelingen betaamt, vroegen we bij aankomst netjes waar de dichtbijzijnde parkeerautomaten te vinden zouden zijn. Hoongelach viel ons ten deel: Jullie zijn in Soerendonk! Het dichtstbijzijnde betaald parkeren is in de grote stad Weert! 20 kilometer verderop in Limburg. Dat was in ieder geval een meevaller.

Dan over de wedstrijd:
De tegenstander van Bas op bord 1, wilde waarschijnlijk vroeg naar huis want hij bood na 15 zetten remise aan. Terwijl Bas daarover nadacht (of over zijn volgende zet) was Angel op bord drie inmiddels al als eerste klaar. Modieus gekleed in het teamtenue van het nationale schaakteam van Aruba overrompelde hij zijn tegenstander met een fraaie combinatie waarmee hij een stuk won (1-0).

Bas concludeerde dat hij niet vijf uur wilde reizen voor een salonremise van minder dan een uur en speelde inmiddels verder. Wouters tegenstander Peter (bord 4) was de tweede die z'n koning omlegde. In een russische partij probeerde Peter zo omzichtig mogelijk te spelen. Op die manier kon Wouter hem rustig een pion afhandig maken, de rest van zijn stelling slopen en het tweede punt binnenhalen (2-0).

Joaquin op bord 7 speelde alsof hij de laatste trein moest halen. Zijn tegenstander kon op een gegeven moment in alle haast geen uitgang meer vinden voor haar toren (3-0).

Leonardo (bord 5) had goed meegekeken naar het combinatieplezier van Angel en trok met zijn eigen combinatie het vierde punt binnen (4-0).

Shakir bewees dat hij naast zijn kenmerkende wilde partijen ook een gewonnen eindspel kan uitmelken. Een sterke vrijpion werd de tegenstander te veel (5-0). De wedstrijdpunten gingen dus allemaal mee naar Rotterdam. Bas' tegenstander had inmiddels elke gelegenheid te baat genomen om te versimpelen en alles dicht te timmeren. Meer dan remise zat er toch niet in (5½-½).

Leo's tegenstander (bord 6) had een dermate grote hekel aan het siciliaans dat hij het ultieme anti-siciliaans systeem speelde: De kronberger opstelling met Pa3, c3, d4, e4 en f4. Het eindresultaat was dat Leo zoveel mogelijkheden had om de winst binnen te halen dat aan het eind bijna het hele team om hem heenstond om te zien welke van de mogelijkheden om een toren, dame of loper te winnen hij zou kiezen (6½-½).

Tegen alle tradities in was Bahman (bord 2) als laatste klaar. Terwijl Wouter inmiddels de dikke zaterdag-editie van de NRC en twee dikke dichtbundels met Middeleeuwse poëzie uit had gelezen, was Bahman de Engelse ruines van zijn tegenstander vakkundig aan het uitroken. Bahman had een monsterpaard (leek meer op een 6-koppige draak) op e5 gezet, welke zijn tegenstander meer dan bezig hield. Vervolgens kon Bahman via de verzwakte damevleugel binnenvallen en de koning onder vuur nemen. Full-board control in optima forma (7½-½).

Buurthuis Soerendonk krijgt van ons drie sterren: Vaut le voyage!

 Garde 21520-RSR Ivoren Toren 21663½ - 7½
1.Erwin Talpe1712-Bas Muntslag1825½ - ½
2.Mark Timmermans1745-Bahman Radfar16960 - 1
3.Paul Harperink1656-Angel Centeno17040 - 1
4.Peter Thijssen1612-Wouter Scheffer16970 - 1
5.Maarten Aders1578-Leonardo Ayala16420 - 1
6.Karl Raemakers1559-Leo Veth16260 - 1
7.Isa van Meel1560-Joaquin Aarts15930 - 1
8.Arvid Bonten 734-Shakir Salih15240 - 1